17,7 °C

'Hans Klok' steelt spullen uit tuinhuisje: 6 weken cel

wo 16 juni 2021 13.30 uur

LEEUWARDEN -

Op Marktplaats, waar hij een bladblazer te koop aanbood, noemde een 47-jarige inwoner van Wâlterswâld zichzelf 'Hans Klok'. De wijze waarop hij zich de bladblazer had toegeëigend was geen goochelarij aan te pas gekomen, de Wâlterswâldster had het apparaat samen met nog een hoop spullen gestolen uit een tuinhuisje in Engwierum.

Brommer uit de bosjes

Woensdag werd de man bij verstek door politierechter Remco Jan Maring veroordeeld tot zes weken cel. In oktober vorig jaar had de Wâlterswâldster in de vroege ochtenduren ingebroken in het tuinhuisje. Een kraanmachinist zag een man op een brommer uit de bosjes komen, met een fietstas volgeladen met blikjes frisdrank.

'Hans Klok’

De eigenaar van het tuinhuisje had zelf de inbraak ontdekt. Hij zag dat de inbreker, behalve de frisdrank en een paar flessen wijn, ook zijn splinternieuwe bladblazer en een jerrycan met benzine had gestolen. De man ging zelf op onderzoek uit. Op Marktplaats vond hij een advertentie waarin hetzelfde soort bladblazer werd aangeboden. De advertentie stond op naam van 'Hans Klok'.

Flessen wijn op tafel

Toen de man het nummer belde, nam de verdachte op en noemde hij zijn voornaam. Een bezoekje aan de camping waar de verdachte op dat moment verbleef, leverde niets op. Hij was niet in zijn caravan, maar de flessen wijn uit het tuinhuisje stonden wel op tafel en in een berghokje stond de jerrycan die was ontvreemd.

Lang strafblad

Een dag later was de verdachte wel op de camping. Hij ging er als een speer vandoor toen de eigenaar van de spullen hem wilde aanspreken. Bij de politie beriep de verdachte zich op zijn zwijgrecht. De man heeft een lang strafblad - 32 pagina's - en hij is vaker veroordeeld voor diefstallen en inbraken. De straf die werd opgelegd is overeenkomstig de eis van de officier van justitie.

 

Regionaal nieuws