12.4 °C
Harkema-Opeinde in doelpuntrijk bekerduel langs Drogeham

zo 5 september 2021, 14.51 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde heeft het zich in de eerste bekerwedstrijd tegen Drogeham lastiger gemaakt dan aanvankelijk nodig was. Nog binnen het uur stevenden de groengelen af op een eenvoudige zege. Twee vlotte tegentreffers zorgden ervoor dat het in de slotfase toch nog een minuut of tien spannend werd. Het eindigde uiteindelijk in 5-3. Een verdiende zege voor de Harekieten, al was de ploeg als vierdeklasser min of meer ook verplicht het treffen met de lager acterende buurman te winnen.

Twee jaar geleden versloeg Harkema-Opeinde Drogeham in het bekertoernooi vrij simpel met 7-2. Sindsdien is de Drogeham-ploeg op veel posities gewijzigd. Er mocht daarom meer tegenstand verwacht worden. Dat leek Harkema zich in de beginfase niet te realiseren. Een slordig opererende thuisploeg liep al in de vierde minuut tegen een tegentreffer aan.

Na een fout in de opbouw ging Nanne Storm met de bal aan de haal. De strakke uithaal die Storm produceerde trof de roos. Na het tegendoelpunt oogde het aan thuiszijde nog steeds plichtmatig. Vanaf het kwartier werden de duimschroeven aangedraaid. De Drogehamster defensie raakte steeds vaker omsingeld.

In de 28ste minuut was de gelijkmaker een feit. Na een voorzet van Ronald van der Wal bewees Geert van der Tuin over het “torinstinct” te beschikken. Al vallend frommelde de goalgetter de bal langs doelman Krol. Daarna ging het rap. In de 33ste minuut kwam de bal voor de voeten van Chris Hoeksma. Die leverde vanaf een metertje of 18 vrij plotseling een geplaatste inzet af, die tegendraads in het Drogeham-doel verdween. Twee minuten later was het 3-1.

Opnieuw heette de schutter Chris Hoeksma. De Harkema-aanvoerder werd bij een hoekschop van Alex van der Tuin ingespeeld, controleerde en nam het doel onder vuur. Via een Drogehamster zeilde de bal in de touwen.

Halverwege werden aan Harkema-kant drie nieuwe krachten ingebracht, vrij spoedig gevolgd door een vierde wissel. Die vierde invaller – Gerard Spinder - zorgde er eigenhandig voor dat in de 59ste minuut een 4-1 stand op het scorebord kwam. Spinder veroverde goed de bal, rukte op richting de vijandelijke veste en rondde koeltjes af.

De wedstrijd leek toen gespeeld. De drang een vijfde doelpunt te maken was bij de gastheren niet bijster groot. Dat kwam de ploeg bijna duur te staan. In een tijdsbestek van drie minuten kwam Drogeham terug tot 4-3. In de 70ste minuut brak de snelle Rienk Storm door de Harkema-defensie, omspeelde keeper De Graaf en schoof de bal in het lege doel.

Kort daarop was Rienk Storm ook verantwoordelijk voor het derde doelpunt van de gasten. Weggestuurd door Jorrit Schra was de jongeling wederom doeltreffend. De schrik zat er toen bij Harkema toch wel even in.

De als spits opgestelde Albert Veenstra werd richting de achterhoede gedirigeerd om het belangrijkste wapen van de bezoekers – de snelheid van de voorhoede – onschadelijk te maken. Een gelijkmaker hing daarna niet in de lucht.

In de 84ste minuut trok Harkema-Opeinde de zege over de streep. Alex van der Tuin zocht een weg naar het strafschopgebied van de tegenstander. Deze weg werd onderbroken door een hand van de tegenstander. Hands was het zeker, maar de strafschop die volgde was wellicht een zware sanctie. Alex van der Tuin verzilverde de elfmetertrap gedecideerd.

Twee zaken kwamen zaterdagmiddag aan het licht: 1.Drogeham is niet meer het lachertje van de kelderklasse en gaat als het compleet is veel tegenstanders in de vijfde klasse lastig maken en 2.Als Harkema-Opeinde een wedstrijd rustig uit wil spelen zal het 90 minuten lang geconcentreerd moeten blijven. In de beginfase en na de 4-1 was die concentratie weg en daarvan profiteerde de tegenstander direct.

Volgende week gaat de ploeg van Jan van Dijk de degens kruisen met een opponent van een ander formaat. Op het Opeinder kunstgras neemt Harkema het op tegen derdeklasser ONT. Deze ploeg had in de eerste bekerwedstrijd aan de uitslag te zien ook opvallend veel moeite met een vijfdeklasser. De voetballers uit Opeinde, Nijega en De Tike wonnen in Boornbergum met 1-2.

Let op: de wedstrijd op sportpark Douwekamp begint om 15.00 uur.