15 °C
Harkema-Opeinde in tweede helft ten onder bij ONT

zo 12 september 2021, 13.15 uur

OPEINDE - Na 21 officiële wedstrijden op rij zonder nederlaag is er een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van Harkema-Opeinde 1. Op het kunstgras in Opeinde werd met 2-1 verloren van gastheer ONT. Hoewel Harkema knokte voor wat het waard was en tot halverwege de tweede helft een voorsprong koesterde, kreeg het bekerduel de winnaar die het verdiende. ONT voetbalde beter, had de betere kansen en was over het geheel de bovenliggende partij.

Kans om rustig op gang te komen kreeg Harkema-Opeinde op sportpark Douwekamp niet. Vanaf het eerste fluitsignaal zetten de ONT-voorwaartsen continu druk op de Harkemaster achterhoede. Harkema had het hier lastig mee en raakte het balbezit meermaals vroegtijdig kwijt. ONT zocht naar een snelle voorsprong. Freerk Veenstra vond deze bijna toen hij een hoekschop van Marten Folkersma rakelings langs de korte hoek schoot. Kort hierop kon Michel Weisser een rebound niet in het net krijgen nadat Harkema-goalie André de Graaf een afstandsschot goed pareerde.

De klok was de 20 minuten al gepasseerd toen Harkema zich beter onder de druk van de tegenstander begon uit te voetballen. Een verdekt schot van Cris Alma werd ternauwernood uit de hoek getikt door ONT-doelman Hedzer Hoekstra. Nauwelijks een minuut later moest Hoekstra het antwoord schuldig blijven op een schuiver in de verre hoek van Alex van der Tuin. Een prima doelpunt, maar wel een treffer die uit de lucht kwam vallen.

Harkema-Opeinde slaagde erin de 0-1 voorsprong tot aan de helftwisseling te behouden, al was het enkele keren kantje boord. De verdedigers aan Harkemaster zijde werkten zich een slag in de rondte en verkochten de huid duur. Ook moet met nadruk de naam van keeper De Graaf worden genoemd, die in de eerste helft zeker een handvol keren een sta-in-de-weg bleek voor de thuisploeg.

Ook in het eerste kwartier na de pauze bleven De Graaf en zijn verdedigers overeind, al hing de gelijkmaker steeds nadrukkelijker in de lucht. In de 61ste minuut leek die er te komen, maar de kopbal die Jorrit de Graaf produceerde uit een hoekschop van Thomas Landman stuiterde net naast de voor Harkema goede kant van de paal. Het was uitstel van executie.

Honderdtwintig tellen later was de 1-1 een feit. De deze middag lastig te bespelen Michel Weisser tikte een voorzet van Thomas Landman van dichtbij raak. Vijf minuten later zorgde Weisser ook voor de 2-1. Vanaf de achterlijn werd de goalgetter uit Houtigehage aangespeeld en legde de bal met een boog in de hoek. Harkema-Opeinde probeerde met alle macht terug te komen, werkte keihard, maar het was deze middag vaak net niet voor de Harekieten.

Vanuit de tegenstoot was ONT meerdere keren dicht bij de 3-1. In het gehele tweede bedrijf kwam Harkema slechts tot één serieuze kans. Vlak na de gelijkmaker verscheen Alex van der Tuin in kansrijke positie voor het ONT-doel. De harde inzet van Van der Tuin werd met de vuisten gekeerd door doelman Hoekstra.

Een vervolg van het bekertoernooi is na de nederlaag ver weg voor de formatie van trainer Jan van Dijk. Alleen een ruime zege in Boornbergum en een kleine overwinning van Drogeham op ONT biedt soelaas. Van uitschakeling zal overigens niemand wakker liggen. Reikhalzend wordt er al uitgekeken naar de competitiestart over twee weken, waarin de oppositie met Opende niet gering is. De laatste bekerwedstrijd in Boornbergum komende week begint om 14.00 uur.