13,5 °C

© WâldNet

Stijging aantal ontdekte drugslabs in Friesland

di 14 september 2021 13.45 uur

LEEUWARDEN - Het aantal ontdektedrugslabs in Friesland is gestegen. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. In het eerste halfjaar van 2020 werden er twee ontdekt en opgerold.

Dit jaar staat de teller al op drie. Bovendien is Friesland de populairste provincie in Noord Nederland als het gaat om de productie van synthetische drugs.

Aantal opgerolde productielocaties

2020 (jan-juni) 2020 (jan-dec) 2021 (jan-juni)
Friesland 2 2 3
Groningen 1 3 1
Drenthe 5 6 0

Miedum

In Miedum werd een compleet ingericht drugslab aangetroffen. Het lab, dat niet in werking was, bleek ingericht voor de productie van crystal meth.

Kootstertille

Ook in Kootstertille werd een lab opgerold voor de productie van methamfetamine (crystal meth). Het drugslab was ten tijde van de inval in werking.

Minnertsga

In Minnertsga werd een drugslab voor de productie van amfetamine ontdekt en ontmanteld. Ook dit lab was in werking toen het werd aangetroffen. Agenten vonden daar grondstoffen en een kleine hoeveelheid eindproduct.

Dumplocaties Noord-Nederland

In 2021 zijn er tot nu toe acht dumplocaties met afval afkomstig van de productie van synthetische drugs aangetroffen. Het gaat om 5 dumpingen in Groningen, 1 in Friesland en 2 in Drenthe. In 2020 waren er in totaal 13 drugsdumpingen, met in de eerste helft van 2020 8 locaties.

Opsporen van drugslabs

Mensen in de buurt zijn erg belangrijk als het gaat om het signaleren van drugslabs en het delen van informatie met de politie. Drugscriminaliteit kan overal voor komen en burgers zijn de ogen en oren van de politie. Het delen van opvallende of verdachte situaties in de eigen buurt kan de politie helpen in de opsporing en handhaving.

Zien, ruiken, horen

Drugslabs zijn te herkennen op verschillende manieren. Op een productielocatie zie je vaak een ingang waar grotere voertuigen (bestelbussen) naar binnen kunnen, zodat ze onopvallend in- en uit- kunnen laden. Vaak gebeurt dit op vreemde tijdstippen, bijvoorbeeld in de nacht. Ook zie je vaak dat er gesjouwd wordt met jerrycans of vaten.

Een drugslab kun je ook ruiken, vaak komt er een chemische lucht vrij en ruiken mensen oplosmiddelen. Om te voorkomen dat mensen dit ruiken dichten criminelen kieren en ramen vaak met purschuim. De productieplaats is meestal goed afgeschermd en de inkijkmogelijkheden vaak geblindeerd. Bij een drugslab hoor je vaak een voortdurend zoemend, brommend geluid.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 18 september | 3 reacties

Motor uitgebrand op toerit A7