18,1 °C

Op de foto het zonnepark van Oosterwolde

Zonnepark Opeinde mag worden aangelegd

wo 15 september 2021 14.16 uur

OPEINDE - Het zonnepark in Opeinde komt er. De Duitse bouwer Kronos Solar kreeg dinsdagavond tijdens Het Debat de meerderheid van de gemeenteraad in Smallingerland achter zich.

Smallingerlands Belang is tegen de aanleg van zonneparken op landbouwgrond. De FNP ook, maar fractievoorzitter Durk Oosterhof ziet de noodzaak van de overstap naar andere energiebronnen ook. Wethouder Maria le Roy zei begrip voor de aarzeling van beide partijen te hebben, maar "we moeten van het gas af". Het park blijft maximaal 25 jaar staan.

PvdA-raadslid Johannes Veldkamp benadrukte meerdere malen dat de gemeente zijn best moet doen om de bezwaren van de Histoaryske Feriening De Pein glad te strijken. "Gean mei de minsken yn petear en soargje dat se bliid wurde dat it sinnepark der komt." Met name de archeologische waarde van de grond waarop het park komt, schat de vereniging hoog. Ook wil Veldkamp graag dat op eenzelfde manier nog een keer naar de bezwaren van Vogelwacht Opeinde wordt gekeken.

Peter Lesterhuis (GroenLinks) vroeg om een gedegen monitoring va de biodiversiteit, zoals de Rijksuniversiteit Groningen al bij andere parken doet. Schapen kunnen er lopen, opperde wethouder Maria le Roy, maar ook andere mogelijkheden zijn er. Lesterhuis was blij met de komst van het park, maar met een monitoring "kunnen we wellicht leren van onze fouten".

De aanleg van een fietspad is uit de plannen voor het zonnepark in Opeinde gehaald, maar wordt wel aangelegd. Daar komt een apart plan voor. CDA'er Douwe Hiemstra informeerde er naar. De financiering ervan is ook al gedekt.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 18 september | 3 reacties

Motor uitgebrand op toerit A7