9,3 °C

Reunie Radio Release live op FM 107.6

vr 24 september 2021 09.46 uur

SURHUIZUM - In maart 2020 waren de heren van Radio Release helemaal klaar voor de Radio Release Reünie toen 2 dagen voor de start Covid roet in het eten gooide. Na deze geplande reünie nog 2 keer te hebben moeten uitstellen, gaat het nu dan toch echt gebeuren.

Van donderdag 23 t/m zondag 26 september 2021 zullen bijna alle dj's van weleer vanaf dezelfde locatie als vroeger weer een radioprogramma maken op Radio Release. De uitzendingen zullen in de omgeving op 107.6 FM en een nog bekend te maken AM frequentie te beluisteren zijn. Omdat in verband met Corona niet teveel bezoek kan en mag worden ontvangen zullen de beelden (en geluiden) uit de studio ook wereldwijd te bekijken en beluisteren zijn op onze site. (www.radiorelease.nl)

Tijdens de reünie gaan de dj’s ook muzikaal terug in de tijd met grotendeels popmuziek uit de jaren 60, 70, 80 en 90 en (net als vroeger) helemaal reclamevrij.
Van februari 1987 tot maart 1996 was Release ieder weekend in een groot deel van Noord Nederland te beluisteren.

Op 10 maart 1996 viel definitief het doek voor de populaire radiopiraat. Bij de vierde inval door de toenmalige RCD werd alle apparatuur in beslag genomen. Door het bevoegde gezag werd de waarschuwing meegegeven dat bij een volgende inval zelfs de deurmatten zouden worden meegenomen.

Voor oprichters Ruud Westra en Eerde Jan Postma was deze waarschuwing voldoende om met de illegale uitzendingen te stoppen. "Niet dat we zo aan de deurmatten gehecht waren" aldus Eerde Jan Postma, "maar de toenmalige veiling van etherfrequenties en de opkomst van commerciële radiostations brachten met zich mee dat radiopiraten als radio Release het veld moesten ruimen."

Tijdens een op initiatief van regionale artiesten (zoals bijvoorbeeld Piter Wilkens, Bricquebec, Ernst Langhout) in juli 1996 gehouden benefietfestival werd geld opgehaald om een legale herstart van Radio Release te financieren.

Pogingen om een legale lokale omroep te beginnen liepen echter op niets uit. Westra daarover: "Een lokale omroep moest een groot deel van de uitzendtijden gebruiken voor informatieve programma's. Dat was en is niet onze passie. Onze passie is muziek draaien."

Die passie oefenen de heren sinds 2013 samen met een achttal andere discjockeys weer legaal uit op internet. Tijdens deze uitzendingen op internet ontstond het idee om te proberen om zoveel mogelijk discjockeys die in de jaren 80 en 90 bij Release gedraaid hebben nog een keer bij Release te laten draaien. "Helaas hebben we niet iedereen die ooit bij Release gedraaid heeft kunnen vinden" aldus Postma, "maar wie weet melden sommige zich alsnog bij het zien van dit bericht. Ook die zijn dan welkom."

 

Regionaal nieuws

9,3 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Verwijder zoveel mogelijk bubbels in dit klassieke bubbelschietspel.

Of speel iets anders op WâldNet Games.