8,7 °C

Verkoop lachgas in horeca Drachten valt slecht

wo 13 oktober 2021 12.21 uur

DRACHTEN - De verkoop van lachgas in de horeca in Drachten valt niet goed bij alle raadsleden van Smallingerland. "Een heel verkeerde ontwikkeling", aldus Anita Merkus (ChristenUnie) tijdens de bijeenkomst van Het Debat dinsdagavond. Ze had zich verbaasd over de uitlatingen van de voorzitter van de lokale afdeling van horecabond KHN, die eerder deze maand de raadsleden had geïnformeerd over de stand van zaken. Het verbod op het gebruik van lachgas in Smallingerland strookt daarmee niet, zo constateerde Merkus.

Burgemeester Jan Rijpstra zegde toe dat de gemeente de vingers aan de pols houdt. "We houden de uitvoering goed in de gaten." Dat geldt ook voor de uitvoering van het plan van aanpak, waar de invoering van het succesvolle IJslandse model is opgenomen. Die aanpak drong het middelengebruik onder de IJslandse jeugd sterk terug en wordt momenteel op meerdere plaatsen in Nederland ingevoerd.

Zowel ChristenUnie als D66 hadden liever een totaalverbod op het gebruik van lachgas gezien. Gevaar voor de volksgezondheid is er niet direct, maar wel als lachgas overmatig als drug wordt gebruikt. Landelijk wordt 40 miljoen euro in het lachgasbeleid gestopt. "We hopen dat die maatregelen een steuntje in de rug zijn", aldus Merkus.

De gemeente Smallingerland wil samen met alle Friese gemeenten komen tot een verbod op lachgas.

 

Regionaal nieuws

8,7 °C
13 inbraken
Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar
10 jaar
15 jaar
20 jaar
Leuke koekjes en kleurrijke snoepjes met leuke animaties.

Of speel iets anders op WâldNet Games.