4.9 °C
Ropta Boys verliest van titelkandidaat

za 23 oktober 2021, 21.00 uur

EASTERNIJTSJERK - Ingecalculeerd verlies of stunten tegen de torenhoge favoriet voor het kampioenschap in de derde klasse B? Ropta Boys mocht zaterdag zijn kunsten laten zien in Leeuwarden bij Leovardia, het slachtoffer van twee jaar corona en daardoor nog steeds in de derde klas voetballend. Ropta Boys verloor het duel in de tweede helft waar Leovardia vele malen beter was dan de groen/gelen uit Oosternijkerk.

Ropta Boys begon goed, voetbalde compact en klein waardoor Leovardia veel moeite had om door de defensie te komen. Na 6 minuten was het Rutger Torensma die een prachtige pass tussen de linies doorgaf op Hendrik Willem v/d Vorst die een prima individuele actie in huis heeft en de keeper omspeelde om de 0-1 op het scorebord te brengen.

Kort daarna was het een prachige voorzet van Erik de Vries die net naast gekopt werd door Andre Turkstra. Leovardia speelde niet hun beste eerste helft maar was wel gevaarlijk in standaard situaties. Een corner werd in eerste instantie nog weggewerkt door Ropta Boys waarna een Leovardia speler de bal in één keer uit de lucht maar net over de goal schoot. Een vrije trap van Leovardia werd via de muur tegen de paal geschoten en ging zo het veld weer in waarna Ropta Boys uit kon verdedigen.

Tien minuten voor rust was het Andre Turkstra die alleen op de keeper af kwam en de 2-0 had moeten scoren maar de goalie van de Leeuwarders kwam goed uit en wist dit te voorkomen. Kort voor rust was er nog een mooie aanval voor Leovardia die maar net over de goal geschoten werd. Zo ging Ropta Boys met een voorsprong de rust in.

Na de rust een veel beter Leovardia dat Ropta Boys volledig tot verdedigen dwong. In de vijftigste minuut was het Leovardia dat een voorzet kon geven en de spits die helemaal vrij stond kon de bal simpel achter keeper Johannes de Groot tikken voor de gelijkmaker. Hierna gingen de Leeuwarders op zoek naar meer en drongen Ropta Boys terug. Halverwege de tweede helft werd Geert Linthof in het strafschopgebied bij een hoge bal in de rug gesprongen door en speler van Leovardia waardoor hij naar voren viel met de handen voor zijn gezicht ter bescherming, helaas voor hem kwam de bal hierbij uit de lucht tegen zijn armen aan en waar de meeste scheidsrechters door zouden laten voetballen of een vrije trap voor duwen in de rug zouden geven, besloot scheidsrechter Bulthuis een penalty te geven voor een handsbal.

Met deze kadootjes wist Leovardia wel raad, hoewel keeper de Groot er nog dichtbij zat, was de bal hard genoeg in de hoek om te scoren om zo de voorsprong te pakken. Leovardia creërde hierna nog enkel mogelijkheden maar door goed optreden van de Groot die een bal net op de lat tikte en goed verdedigend werk van Geert Linthof en Jacob Mooibroek weet Ropta Boys nog lang stand te houden bij deze stand en het verlies tot een minimum te beperken. Door een misverstand in de verdediging weet Leovardia in blessuretijd nog de 3-1 te maken en de overwinning binnen te slepen.

Conclusie in dit verhaal is dat Leovardia met name de tweede helft vele malen beter was dan Ropta Boys maar dat Ropta Boys met compact voetbal de schade flink heeft weten te beperken. Het is voor de de Leeuwarders te hopen dat ze na 2 halve corona seizoenen, waarin ze beide malen fier bovenaan stonden, dit seizoen wel de stap naar de tweede klas kunnen maken waar ze waarschijnlijk ook niet zullen misstaan. Volgende week staat er wederom een top vier tegenstander op het programma in Opende tegen ONT.