1,3 °C

Afbeelding: Visuals FARSK Architecten, Jakob Bosma

Zo ziet de nieuwe Molenkampsbrug in Kollum eruit

di 26 oktober 2021 10.13 uur

KOLLUM - De Molenkampsbrug in Kollum wordt binnenkort verhoogd tot een doorvaarthoogte van 2 meter. In maart van dit jaar ging de gemeenteraad van Noardeast-Fryslân akkoord met het vrijmaken van 655.000 euro voor de ontwikkeling en bouw van de nieuwe brug. De verhoging moet ervoor zorgen dat Kollum aantrekkelijker wordt voor de watersportdorp.

De Molenkampsbrug ligt zuidelijk van het centrum over de Kollumer Trekfeart, bij de kruising van de Johannes Bogermanstraat, de Gysbert Japixstrjitte en de Eyso de Wendtstraat. De brug wordt met 0,85 meter opgehoogd. Hierdoor komt er een doorvaarhoogte van 2 meter. Als deze brug wordt verhoogd kunnen kleine boten, zoals sloepen, vanaf de Sylsterryd dwars door Kollum varen en verder over de Kollumer Trekfeart naar de Stroobossertrekfeart varen. In verband met de helling van de brug zal het naast gelegen kruispunt ook iets verhoogd moeten worden.

Aanbesteding

Kort geleden is de aanbesteding geweest en de werkzaamheden aan de brug worden uitgevoerd door Oosterhof Holman Beton-en Waterbouw te Harlingen. Het ontwerp van de brug is gemaakt door Jakob Bosma van Farsk Architecten uit Leeuwarden.

Impuls

Wethouder Jelle Boerema: "Ik ben blij dat de Molenkampsbrug in Kollum wordt verhoogd. Het geeft een extra positieve impuls aan Kollum als watersportdorp. Betere toegankelijkheid voor toeristen is goed voor de lokale middenstand."

Watersportdorp Kollum

Kollum wil zich presenteren als een aantrekkelijk dorp voor (water)toeristen. Om Kollum bereikbaar te maken voor watertoeristen, zijn al diverse bruggen in Kollum verhoogd. Momenteel bevindt Kollum zich in fase 2 van de uitvoering als watersportdorp en een van de projecten die onderdeel van deze fase uitmaakt, is de verhoging van de Molenkampsbrug.

In de zomer van 2022 moet de verhoging zijn gerealiseerd.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

zaterdag 27 november | 31 reacties

Sinterklaasintocht Anjum

Advertentie