Account
Logo
Zoeken
7.9 °C
CDA wethouder staat portefeuille niet af aan collega

CDA wethouder staat portefeuille niet af aan collega

zo 28 november 2021, 15.00 uur

BURGUM - Wethouder Gelbrig Hoekstra (CDA) houdt haar portefeuille Ruimtelijke Ordening en Woningbouw. Deze portefeuilles worden niet overgenomen door een collegelid zoals de VVD in Tytsjerksteradiel dat graag had gezien.

Raadslid Sjaak Hoekstra deed donderdagavond het verzoek in de raadsvergadering omdat er momenteel bouwplannen zijn in Burgum West. De wethouder 'dealt' daarbij met een medewerker van Zwanenburg die bestuurslid is van het CDA in de gemeente.

Burgemeester Jeroen Gebben liet vrijdag in een reactie weten dat hij geen enkele reden ziet voor het overdragen van de portefeuilles.

"Als gemeentebestuur, raad en college, staan wij dicht bij onze lokale gemeenschap en dat is een groot goed. Immers, hierin is ook de legitimatie van ons handelen gelegen. Dit maakt dat we elkaar regelmatig kunnen treffen in verschillende rollen. Om te voorkomen dat er oneigenlijke vermenging van belangen plaats kan vinden, zijn er waarborgen in ons beleid- en besluitvormingsproces."

Gebben wijst ten eerste op 'collegiaal bestuur' waarbij besluiten college breed genomen worden. Het college handelt daarbij open en transparant. "Als voorzitter van college en raad zie ik toe, op zorgvuldige belangenafweging en besluitvorming."

De burgemeester laat bovendien weten dat hij niet blij is met de opmerking van raadslid Hoekstra. "Voorts ervaar ik de oproep van de VVD van gisteravond als ongepast, omdat op deze wijze door de fractie voeding gegeven wordt aan die zogenoemde beeldvorming. De openlijke suggestie dat er in het handelen van een wethouder mogelijk andere belangen in het geding kunnen zijn dan het gemeentebelang is buitengewoon schadelijk."

"Bovendien is verwijzing naar derden die zich in het raadsdebat niet kunnen verdedigen ongewenst. Het is juist om deze redenen dat wij in het Presidium met elkaar afgesproken hebben, dat bij zorgen of twijfels hieromtrent u daarvoor eerst met mij in contact treedt. Ik betreur het dat de fractie zich niet aan deze afspraak heeft gehouden."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.5%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.6%
Geen mening  
28.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!