12.9 °C

VV Kollum laat zich verrassen in Idskenhuizen

zo 28 november 2021, 18.27 uur

IDSKENHUIZEN - Zaterdag is de VV Kollum tegen de tweede verliespartij van deze competitie aangelopen. Na de winst tegen UDIROS in het bekertoernooi en de winst afgelopen week tegen SC Joure wachtte nu de altijd lastige uitwedstrijd tegen VVI. De uiterst effectieve gastheren hadden deze middag het vizier op scherp te staan.

Grote delen van de wedstrijd verliet het de verdedigende stellingen amper en lieten de bezoekers, misschien wel noodgedwongen, het balbezit. Kollum daarentegen was niet in staat, ondanks het vele balbezit om voldoende (grote) kansen te creëren. De overvolle achterste linie van de gastheren bleef meestal gesloten of bij doorkomst was de overtuiging in de afronding onvoldoende, waardoor de uiteindelijke 3-1 eindstand verdiend kan worden genoemd.

1e helft
Het begin was nog veelbelovend voor de Kollumers. Binnen drie minuten was het al twee keer uiterst gevaarlijk, waarbij met name de tweede poging van Joop Pijnacker, oog in oog met doelman Jelsma een doelpunt had moeten opleveren. Laatstgenoemde wist in een uiterste poging met de voet te redden. Wellicht hadden we dan een ander spelbeeld gezien, Maar als telt niet en dus…

Het plan van VVI werd al snel duidelijk. Proberen om verdedigend de zaak sluitend te houden tegen de in potentie beter voetballende Kollumers en daar waar het kon deze met snelle uitbraken in de omschakeling pijn te doen. Het plan bleek te werken toen de eerste de beste overtuigende uitbraak van de thuisclub de 1-0 voorsprong opleverde.

Kollum, dat met drie man achterop speelde tegen de twee spitsen van VVI, had de organisatie achterin niet op orde en van omschakeling, in de voorhoede en ook op het middenveld was eigenlijk weinig of geen sprake. De gehele rechterkant, gezien vanuit VVI perspectief, lag open. Hiervan werd dan ook gretig gebruik gemaakt. De uiteindelijke afronding van Johannes Lindeboom was voldoende en liet Andries Dijkstra dus kansloos. De eerste de beste keer dat de doelman in actie moest komen, was om de bal uit het net te halen.

Nog geen vijf minuten later was het opnieuw raak voor de \'andere’ Oranjehemden. Na balverlies op de helft van de thuisclub werd er weer niet afdoende omgeschakeld, waarna ook nog slap verdedigend optreden Gerrit Jan Breeuwsma in staat stelde om een poging richting Kollumer doel te wagen. Een beetje in de kluts kreeg de bal ook nog het gewenste kruleffect mee, waardoor Doelman Dijkstra wederom alleen kon toekijken, 2-0.

De fase volgend op deze mokerslag was er een, waarbij VVI de voorsprong koesterde en niet zo nodig meer naar voren hoefde en de VV Kollum vanuit het vele balbezit weinig tot niets noemenswaardig kon klaarspelen. Vele inzetten vanaf de zijkanten waren van te weinig niveau en werden zonder al teveel moeite door de defensie van de thuisclub verwerkt, wat dus geen echt gevaar opleverde. Aan de bal was Kollum niet goed genoeg om de defensie via combinatiespel uiteen te spelen en bleef men de lange bal hanteren om zo gevaarlijk in de zestien te komen, zonder resultaat.

Pas na een half uur kwam de VV Kollum weer, met name via Dennis Krohne, een aantal keren dreigend in de buurt van het vijandelijk doel. De inzetten ontbeerden het meestal aan de nodige kracht en of richting. Daar kwam nog bij dat men slordig bleef spelen en dus op moest blijven passen voor eventuele uitbraken na balverlies. Een van deze dreigende uitbraken kostte Johan Schat een gele kaart, waar voordeel voor de thuisclub misschien nog wel meer had kunnen opleveren. Het gevaarlijkste moment net voor de rust was ook nog voor VVI.

Een uitglijdende Johan Schat in verdedigende zin zorgde er mede voor dat aanvoerder Ronald de Jong in een riante positie kwam om de ruststand nog comfortabeler te maken. Hij zag zijn inzet over het doel van doelman Dijkstra gaan, waar dit eigenlijk de 3-0 had moeten zijn. Na nog een vrije trap van Dennis Krohne en een inzet over het doel van Benjamin Zondervan, beide zonder de gewenste overtuiging en dus ook geen resultaat, besloot scheidsrechter Jagt dat het tijd was voor de thee.

Kollum zou er de tweede helft zeker een tandje (of twee) bij moeten zetten om nog met een resultaat huiswaarts te keren. Het was dan ook aan trainer De Boer en zijn mede stafleden om de zaak in de pauze flink op te scherpen. Bij de tegenstander was er sprake van grote tevredenheid. In de drie keer dat men gevaarlijk voor het doel van doelman Dijkstra opdook, was het twee maal doeltreffend.

2e helft
In het begin van het tweede bedrijf leek het er inderdaad op dat er bij de Kollumers nog geen sprake was van overgave. Met hernieuwde moed en energie werd het vijandelijk doel al combinerend gezocht. Net als in de eerste helft viel er binnen een paar minuten een grote kans te noteren, ditmaal voor Thieme Brandsma op aangeven van de op randje buitenspel spelende Joop Pijnacker.

De echte overtuiging in de afwerking was helaas ook nu niet aanwezig en dus kon het te zachte schotje vrij gemakkelijk van de lijn worden gehaald. Even later werd er weer een bal van de lijn gehaald, maar in deze situatie vond scheidsrechter Jagt dat er sprake was van een aanvallende fout aan Kollumer zijde jegens de doelman, dus leek het uiteindelijk gevaarlijker dan het feitelijk was.

Evenals in de eerste helft, was het echter de thuisclub die bij de eerste de beste overtuigende uitbraak opnieuw doeltreffend was. Amper zeven minuten onderweg in het tweede bedrijf werd de drie mans achterhoede wederom te kijk gezet toen de geheel vrijstaande Thom van Lingen bij de tweede paal de bal beheerst in de verre hoek plaatste. De 3-0 leek dan ook de beslissing in de wedstrijd.

Kollum probeerde het in het vervolg nog wel, maar bleef grossieren in slordigheden en balverlies, waardoor het amper tot kansen kon komen. Toch veerde de bank op na een klein uur spelen. In eerste instantie leek Benjamin Zondervan alleen op doelman Jelsma af te stevenen, maar vergat in zijn haast de bal. Na matig uitverdedigen werd de bal aan de linkerkant van het veld opgepakt door Joop Pijnacker. Zijn voorzet werd onfortuinlijk door een verdediger in eigen doel gewerkt, 3-1. Een opsteker voor Kollum en in het vervolg werd met nieuw elan, hoop en de nodige wisselingen van spelers alle zeilen bijgezet om toch voor minimaal een punt te strijden.

Het spel van de Kollumers deze middag bleef echter ondermaats en het lukte dus niet om het overvolle zestienmetergebied te overwinnen, doelrijpe kansen te creëren en te scoren. Veelal werd geprobeerd het doel van buiten de zestienmeter onder vuur te nemen. Met name Aron Boekhout en de ingevallen Randy van Malsen alsook Romke Bos kwamen met hun pogingen in de buurt.

In de laatste minuten van de wedstrijd regende het nog even kansen aan beide zijden. Kollum gaf vanzelfsprekend veel ruimte weg, wat nog een tweetal (grote) kansen opleverde voor VVI. Aan de andere kant was een kopbal van Dennis Krohne en een schot voorlangs van Zondervan nog reden voor enige opwinding. Gescoord werd er niet meer en Kollum moest de drie punten in Idskenhuizen laten.

Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Nijland op de rol. We gaan er vanuit dat de VV Kollum de komende week, als er getraind kan worden, er weer alles aan zal doen om de punten aanstaande zaterdag in Kollum te houden.