10.7 °C

Foto: Jeffrey Klaaijsen

Avondvliegen van gevechtsvliegtuigen boven regio

ma 29 november 2021 19.37 uur

LEEUWARDEN - De gevechtsvliegtuigen van Vliegbasis Leeuwarden oefenen vanaf deze maandagavond in de avonduren. Er wordt van maandag tot en met donderdag tot uiterlijk 22.30 uur gevlogen. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats.

Het avondvliegen is voor de F-35 net zo noodzakelijk als voor de F-16 én ook vergelijkbaar. In de avond werken en vliegen is voor al het personeel fysiek, lichamelijk en geestelijk een andere ervaring en belasting dan wanneer er tijdens kantooruren overdag geoefend wordt. Tijdens missies wordt ook vaak in de avond of nacht gevlogen.

Nachtzichtapparatuur

Speciaal voor het vliegen bij duisternis heeft de vlieger de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Daar waar de NVG voor de F-16 nog apart op de helm gemonteerd moet worden, is deze nu volledig geïntegreerd in de F-35 helm. De beelden worden in dit geval geprojecteerd op de visor in de helm. De vlieger kan met de NVG alles rondom het vliegtuig zien, zowel op de grond als in de lucht.

Oefengebied

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Brabant.

Wanneer wordt er gevlogen?

Week 48: 29 november tot en met 2 december
Week 49: 6 tot en met 9 december
Week 50: 13 tot en met 16 december

Wilt u meer weten over vliegbewegingen? Kijk dan op luchtmacht.nl/vliegbewegingen

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws