Account
Logo
Zoeken
10.2 °C
Vrouw denkt dat ze met acteur Channing Tatum chat en krijgt 145.000 euro op de rekening

Vrouw denkt dat ze met acteur Channing Tatum chat en krijgt 145.000 euro op de rekening

do 13 januari 2022, 14.35 uur

LEEUWARDEN - Ze wist zeker dat ze via internet was benaderd door de Amerikaanse acteur Channing Tatum, die haar de indruk gaf dat hij haar financieel wilde helpen. Aan het eind van het liedje leek het erop dat de 44-jarige inwoonster van Terwispel verstrikt was geraakt in een web dat door internationale internetcriminelen was gespannen. Of was het toch anders?

Contact met Channing Tatum

Donderdag op de zitting van de Leeuwarder rechtbank kwam niet echt uit de verf wat er nu precies was gebeurd en wat de rol van de verdachte is geweest in een zaak die meer vraagtekens opleverde dan antwoorden. Tijdens de zitting paste de vrouw haar verklaringen steeds aan. Haar verhaal was dat ze in 2018 was benaderd door Channing Tatum, ze had zelfs via Google Hangouts visueel contact gehad met de acteur. “Het leek allemaal zo echt, ik heb hem ook gezien met videobellen”, zei de vrouw.

Toon veranderde in “grimmig en bedreigend”

Eerst waren de gesprekken volgens haar “liefdevol” en toonde de acteur begrip voor haar benarde financiële situatie en leek hij haar zelfs te willen helpen. Ze had in goed vertrouwen informatie over haar privéleven gedeeld, toen de toon van de chats volgens haar veranderde in “grimmig en bedreigend”. Als ze niet zou doen wat haar werd opgedragen, zou haar zoon gevaar lopen.

+44 en +37-nummers

En ze had het idee dat ze in de gaten werd gehouden, ze had 's nachts gerammel aan de deur gehoord. Ze kreeg ineens de hele dag door telefoontjes, van +44 (Verenigd Koninkrijk) en + 37-nummers, bekende landnummers van waaruit internetcriminelen opereren. Eind juni 2018 werd er 145.000 euro op de rekening gestort. De verdachte keek er niet van op. "Ik dacht dat ik filmrechten had gekocht". Meteen dezelfde dag sluisde ze het geld door naar de spaarrekening van haar zoon (100.000 euro) en naar de bankrekening van haar ouders.

Verklaringen kloppen niet met objectieve gegevens

Op de vraag waarom ze het geld meteen had doorgestort, antwoordde ze dat ze het veilig wilde stellen. “Zodat ik er zelf niet bij kon komen”. De antwoorden riepen alleen maar meer vragen op bij de rechtbank: ze kon gewoon via internetbankieren bij de rekening van haar zoon. “Uw verklaringen kloppen niet met de objectieve gegevens”, merkte rechter Merel Joha op.

Contact via Hangouts

Ook het Channing Tatum-verhaal deed de wenkbrauwen fronsen. Joha: “Het lijkt niet logisch dat uw zoon bedreigd wordt door een bekende acteur. Ik denk dat die wel wat beters te doen heeft”. Dat ze het geld meteen had doorgesluisd was weer moeilijk te rijmen met het feit dat ze bedreigd zou zijn, opperde de voorzitter. De politie had geprobeerd om via Hangouts contact te leggen met de Amerikaanse acteur. Dat was niet gelukt.

Geld van internationaal farmaceutisch bedrijf

De 145.000 euro bleek afkomstig te zijn van een groot internationaal farmaceutisch bedrijf uit Japan. Internetcriminelen hadden de mail gehackt van een medewerker van een Nederlands bedrijf en een vervalste factuur naar de Japanse multinational gestuurd. De betaling was overgemaakt naar de bankrekening van de verdachte. De Terwispelse had een bijstandsuitkering en had aan de gemeente Opsterland door moeten geven dat ze een groot bedrag op de bankrekening had gekregen. Dat had ze verzuimd.

Steunfraude gepleegd

Zelf zei ze dat ze in de veronderstelling verkeerde dat haar bewindvoerster de gemeente wel zou inlichten. Behalve dat ze steunfraude had gepleegd, verweet officier van justitie Roelof de Graaf haar dat ze door het geld door te sluizen zich schuldig had gemaakt aan witwassen. Beide verwijten konden worden bewezen, vond de officier. Hij kwam tot de conclusie dat wat er werkelijk was gebeurd waarschijnlijk nooit duidelijk zou worden. “Ze heeft een dikke laag boter op haar hoofd”, zei De Graaf.

Boot verkocht

De vrouw had meteen de dag nadat ze het geld kreeg een wasmachine gekocht. En ze had het geld razendsnel doorgesluisd. “Dan viel het ook wel wat mee met die bedreigingen”, stelde de officier. Hij eiste een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Het Japanse bedrijf heeft al het geld teruggekregen. Er ontbrak ruim 13.000 euro. Dat was aangevuld door de ouders van de verdachte, ze hadden hun boot verkocht. De rechtbank doet op 27 januari uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws





regionaal nieuws

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie

Auto botst tegen boom bij Drachtstercompagnie





regionaal nieuws

Motorrijder gewond bij botsing met auto

Motorrijder gewond bij botsing met auto