9.4 °C

Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde worstelt zich in slotfase langs VIOD

zo 08 mei 2022 11.17 uur

HARKEMA - Voor het derde weekend op rij heeft Harkema-Opeinde een driepunter in de wacht gesleept. Na de overwinningen op Friese Boys en Oostergo werd zaterdagmiddag VIOD met 2-1 geklopt. Het was een winstpartij die voor de helsdeuren moest worden weggesleept. Tot de 84ste minuut gingen de bezoekers aan de leiding.

Prima ingevingen van Hille Postma en Paul van der Heide deden het duel kantelen in Harkemaster voordeel. Geroemd na afloop werd vooral het Harkemaster collectief, dat tot de laatste seconde geduldig bleef zoeken naar een optimaal resultaat en daarvoor dus ook werd beloond.

Herman Brood en Henny Vrienten zongen het al in 1984: als je wint, heb je vrienden. Dat dit geen loze uitspraak is, bleek ook zaterdag weer. Na de goede resultaten van de laatste weken vielen er plotseling weer gezichten op De Bosk te bespeuren die al wekenlang niet waren gesignaleerd.

Bijvoorbeeld een oud-leider van het vlaggenschip, die klaar stond om aan te sluiten in de polonaise, terwijl hij een week eerder tijdens de wedstrijd Oostergo-Harkema languit in het binnenzwembad van Camping De Fruithof te Klijndijk lag te dobberen. Van een polonaisestemming was alleen lange tijd geen sprake zaterdagmiddag. Met name in het eerste bedrijf was het aan thuiszijde ondermaats.

Harkema was meer aan de bal, maar was in de opbouw slordig en kwam nauwelijks tot kansen. VIOD, met het dodelijke spitsenduo Erik van der Veen-Pieter Ele Kuitert als continue aanspeelpunt, was een stuk dreigender. Reeds in de eerste minuut was laatstgenoemde dicht bij de openingstreffer. Zijn van richting veranderde doelpoging stuiterde rakelings naast de paal.

Acht minuten voor de pauze waren de blauwhemden nog dichter bij de 0-1. Oog in oog met keeper De Graaf legde Kuitert de bal opzij naar Erik van der Veen. Ronald van der Wal groeide uit tot de redder in nood en redde de inzet van Van der Veen vlak voor de doellijn. Na exact 45 minuten was Erik van der Veen wel trefzeker.

Vanaf de rand van het Harkemaster strafschopgebied draaide de topschutter de bal fraai in de bovenhoek. Op dat moment was aan Driezumer zijde aanvoerder Roelof van der Veen reeds met een gebroken neus uitgevallen. Een fikse aderlating voor de manschappen van trainer Kleefstra. Ondanks dat kwam VIOD niet in grote problemen. Het belangrijkste wapenfeit van de gastheren was een volley van Geert van der Tuin uit een voorzet van broer Alex. Het schot stuiterde voorlangs.

Na de helftwisseling kwam Harkema beter voor de dag. Ondanks het verzorgde veldspel en het behoorlijke overwicht bleef het creëren van kansen stroef verlopen. Alex van der Tuin zag in de 54ste minuut een boogbal net naast de voor Harkema verkeerde kant van de paal verdwijnen. Daar bleef het lange tijd bij. VIOD was wat dat betreft opnieuw gevaarlijker.

Zeker op de kans die in de 79ste minuut werd gemist werd na afloop tandenknarsend teruggeblikt. Pieter Ele Kuitert zette Gerald Mous voor een nagenoeg leeg doel. Mous raakte de bal verkeerd. Langzaam dwarrelde het speeltuig naast het heiligdom van de deze middag foutloos keepende André de Graaf. Vlak daarvoor werd Kuitert – niet alleen tot zijn eigen verbazing – afgefloten voor buitenspel toen hij na een doeltrap van zijn eigen keeper alleen richting de Harkemaster veste kon gaan. Het pleit voor Harkema dat het terwijl de tijd begon te dringen geduldig bleef zoeken naar gaten in de degelijk ogende VIOD-defensie.

In de 84ste minuut werd het daar voor beloond. Hille Postma was de plaaggeest voor de voetballers uit Driezum, notabene het dorp waar moeder Joke circa dertig jaar geleden werd weggestuurd na herhaaldelijk voor overlast te hebben gezorgd. De wijze waarop Postma de 1-1 scoorde onderstreepte de goede vorm waarin de ijverige stratenmaker de laatste weken verkeert.

Na een hoekschop van Paul van der Heide knikte invaller Albert Veenstra de bal richting het vijfmetergebied. Postma controleerde de bal prima en liet keeper Meindertsma kansloos. Vlak na de 1-1 moest André de Graaf zich nog tot het uiterste strekken toen een hoekschop van Gerald Mous bijna binnen zeilde. Zo leek het duel af te stevenen op een puntendeling, tot de 90ste minuut was aangebroken. Geert van der Tuin speelde Paul van der Heide niet ver van de hoekvlag aan. Met een rappe passeeractie denderde Van der Heide het vijandelijke strafschopgebied binnen en schoof de bal geplaatst in de verre hoek.

Voor het eerst dit seizoen boog Harkema-Opeinde zo een achterstand in de slotfase om in een overwinning. Dat – in combinatie met het feit dat de ziekenboeg steeds leger begint te geraken – zorgde na afloop voor een aanzienlijk betere moraal dan pak \'m beet een maand geleden. Veel tijd om na te genieten is er op “De Heide” niet.

Dinsdag wacht alweer de volgende wedstrijd als Ternaard op visite komt. Deze tegenstander straft bijna traditioneel ieder missertje van Harkema-Opeinde af en kan gerekend worden als “angstgegner” van de groengelen. De drie overwinningen op rij zullen de Harekieten sterken dat in het gevoel dat ook aan de negatieve reeks tegen Ternaard ooit een einde gaat komen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws