9.4 °C
Geen winnaar bij streekderby Opende-Harkema Opeinde
Jesse Nicolai

ma 16 mei 2022, 15.04 uur

HARKEMA - Harkema-Opeinde is zaterdagmiddag in “De Grinzer Peen” blijven steken op een 1-1 gelijkspel. Dit was een uitkomst waar de neutrale supporter vermoedelijk goed mee uit de voeten kon. Aan Harkemaster zijde overheerste het gevoel dat er meer dan een punt in had gezeten. De uitgangspositie voor de groengele formatie blijft evenwel onveranderd: de resterende wedstrijden stuk voor stuk winnen en hopen dat Kootstertille punten gaat morsen.

De eerste twintig minuten op sportpark De Olde Wierden waren zonder meer voor Harkema-Opeinde. Ondanks het harde en hobbelige veld speelden de bezoekers heel aardig. Een uitgespeelde kans viel er slechts eenmaal te noteren. Dit was in de 21ste minuut. Twan Polder speelde Cris Alma aan, die handig het Peender zestienmetergebied in sneed. Alma legde de bal terug op Jesse Nicolai, die ter hoogte van de strafschopstip zijn inzet gestopt zag worden door keeper Van de Haar.

Na dit moment ebde het overwicht van de Harekieten weg. Opende werd steeds gevaarlijker. Het werd mede in het zadel geholpen door de steeds slordigere passing aan de kant van Harkema. De verdedigers van de uitploeg hadden “hâlden en kearen” het doel gevrijwaard te houden van groot gevaar. Deze missie slaagde goeddeels, al was er in de 32ste minuut een situatie waarin de openingstreffer aanstaande leek.

Wijnand Willemsen werd in de diepte weggestuurd en passeerde in twee instanties de buiten zijn strafschopgebied gekomen Harkema-goalie André de Graaf. Vanuit een moeilijke hoek schoot Willemsen de bal richting het lege doel. Het speeltuig verdween hier anderhalve meter naast. Harkema leek het meeste baat te hebben bij de pauze. Toch waren er op slag van rust nog twee situaties waarbij het zomaar 0-1 had kunnen worden. Beide keren gebeurde dit na een hoekschop van Alex van der Tuin. Hille Postma tikte de bal bij de eerste paal over. Een minuut later werd een kopbal van Geert van der Tuin voortreffelijk uit de hoek gehaald door keeper Van der Haar.

De tweede helft was nog geen minuut oud toen ook doelman André de Graaf zich moest onderscheiden. Tweemaal zelfs en dat binnen één aanval. Eerst verijdelde de al wekenlang goed keepende De Graaf een harde knal van de constant dreigende Jarno Westerhof. Vanuit de rebound hield de routinier een pegel van Arnold Oosterbaan buiten de palen. Hierna was het Harkema dat het meest nadrukkelijk op zoek ging naar de voorsprong. Volgens veel aanwezigen was het een wedstrijd waarin de ploeg die als eerste scoorde ook de winnaar zou zijn.

Het leek er daarom op dat Harkema een aardige tik uitdeelde toen het na 73 minuten op 0-1 kwam. De goed ingevallen Jorryt Hoeksma pikte een hoekschop van Alex van der Tuin op en speelde Paul van der Heide aan. Vanaf een meter of 18 legde Van der Heide de bal met een verdekt schot in de hoek. Opende raakte allerminst van de wijs van de achterstand en ging direct op jacht naar de gelijkmaker. Heel “De Peen” schreeuwde om een rode kaart toen Albert Veenstra en de doorgebroken Jarno Westerhof in een sprintduel om de bal naar de grond gingen. Arbiter De Roos oordeelde correct dat Veenstra niet bewust Westerhof neerhaalde. Een beslissing die zorgde voor gemor aan thuiszijde. Dat verstomde snel.

In de 77ste minuut kwamen de grensbewoners langszij. Jarno Westerhof zette Siemon Kuperus vrij voor het doel en Kuperus faalde niet. Harkema probeerde vol overgave om in het laatste kwartier een driepunter uit het vuur te slepen, maar het geluk dat er tegen VIOD wel was ontbrak dit weekeinde. Een vuurpijl van Geert van der Tuin vanaf de middellijn zeilde een meter naast het verlaten doel. Een schot van de voor het doel langs kruisende Jorryt Hoeksma werd op het laatste moment geblokt.

Na vier opeenvolgende zeges weer eens puntverlies voor Harkema-Opeinde. Desondanks hoeft “De Heide” zich allerminst te schamen voor de puntendeling. \'Opende-uit’ is voor geen enkel team een gemakkelijke expeditie. De wil om te winnen en de inzet was volop aanwezig. Bij vlagen werd er ook heel aardig gespeeld. Als deze lijn de komende drie weken kan worden vastgehouden dan kan er ongeacht of er na 26 wedstrijden een prijs in de wacht is gesleept terug worden gekeken op een goede slotfase van de competitie.

Volgende week is de opdracht duidelijk: alleen de winst telt. Met FC Birdaard als tegenstander is dat geen ABC-tje. Harkema won namelijk nog nooit van de Burdaarders, maar voor alles is een eerste keer.