Account
Logo
Zoeken
5.3 °C
FNP: deel boeren baseert zich op desinformatie
Archieffoto

FNP: deel boeren baseert zich op desinformatie

wo 6 juli 2022, 16.19 uur

DRACHTEN - Een deel van de boeren, die tegen de stikstofplannen protesteren, baseert zich op desinformatie. De onrust in Nederland komt daar voor een part vandaan. Tot die conclusie kwam de FNP'er Durk Oosterhof dinsdagavond tijdens de vergadering van Het Debat in Smallingerland.

Een motie van CDA en VVD om de boeren te steunen wilde hij - en de rest van de gemeenteraad - niet zonder meer aannemen.

Dreech

"It is net reëel om dizze moasje oan te nimmen, want de stikstofproblematyk is ôfgryslik dreech. Jo moatte jo ôffreegje as wy as gemeenteriedsleden dêr genôch ferstân fan hawwe", aldus FNP’er Oosterhof. Hij kreeg de gemeenteraad met zich mee. Alle fracties vonden de motie te vroeg komen. De raadsleden spreken hun steun aan de boeren en de provinciale plannen uit, maar tot in detail – zoals in de motie omschreven – willen ze dat nu nog niet.

Verkeerde informatie

Het wel aannemen van de CDA/VVD-motie zou naar de mening van de FNP’er naar populisme rieken. "Mei as doel om de maatskippy te ûntwrichtsjen. It is gefaarlik om mei sa’n bytsje ynformaasje sokke besluten te nimmen", aldus Oosterhof. Hij betichtte de actiegroepen Farmers Defence Force en Agractie bewust verkeerde informatie naar buiten te brengen. "Ek in politike party yn de Twadde Keamer docht dat. De gefolgen dêrfan moatte jo net ûnderskatte. Wittenskiplike feiten wurde ûntkend, neffens guon minskens is der hielendal gjin stikstof- of klimaatproblematyk."

Swier

FNP'er Oosterhof vroeg zich luidop af of het zo erg is als in de gemeente Smallingerland een deel van de boeren en de veestapel verdwijnt. In ruil daarvoor komt daar volgens hem met duurzame en extensieve landbouw weer veel goeds voor terug. Oosterhof zei te erkennen dat de maatregelen grote impact op de boeren heeft. Hij kreeg direct de indiener van de motie, Douwe Hiemstra (CDA) op zijn dak. "As jo bedriuw yn in read kleure gebied sit, dan slagget jo it net om jo bedriuw te ferkeapjen. Soks is foar de boer en syn gesin ferskriklik swier."

Na een lang debat namen CDA en VVD de motie terug. Afgesproken is dat de raadsleden zich in een aparte bijeenkomst over de stikstofproblematiek laten informeren en pas dan over een besluit nemen.

 

Poll: Heeft Durk Oosterhof gelijk?

Ja  
48.7%
Nee  
51.3%
78 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369



regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij


regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
26.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.3%
Geen mening  
29.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen