Logo
Zoeken
Zoeken
4.1 °C

Man (79) roept 'klootzak' tegen buurman in rechtszaal

di 27 september 2022 11.55 uur

LEEUWARDEN - Een 79-jarige man uit Ferwert schold dinsdag op de rechtbank in Leeuwarden zijn buurman uit voor 'klootzak'. De gepensioneerde dierenarts moest bij de politierechter voorkomen vanwege een burenruzie.

De Ferwerter had in de periode van 12 tot en met 19 november 2021 een schutting en een enkele bomen en planten vernield op het erf van zijn buurman aan de Foswerterstrjitte. De buurman had ruim 8000 euro schade. De man was er zelf van overtuigd dat de grond van hem was.

'Mijn eigendom'

Als politierechter Joha de man vraagt wat hij ervan vindt, duikt hij gelijk de diepte in over eigendommen. "De tuin van de buurman is mijn erf, het is mijn eigendom." De man zou inmiddels beter moeten weten omdat een civiele zaak dit jaar duidelijk maakte dat de buurman eigenaar is van zijn eigen grond. Het is vanaf heden zelfs verboden dat hij zich op dat perceel begeeft. Ook is de ontstane schade inmiddels betaald.

100% zeker

De man had in november delen van een schutting verwijderd en jonge bomen en plantjes vernield. De man wilde daar ter zitting niet helemaal in meegaan. "Ik heb op een zeker moment een boom van mijzelf gesnoeid" zo liet hij weten. Joha: "U denkt dat die grond van u is." De man antwoordde: "Dat weet ik 100% zeker!" Om dat extra duidelijk te maken, werd een bordje 'verboden toegang' opgehangen. Nadat de buurman het vandalisme ontdekte, deed hij aangifte bij de politie.

Op een zeker moment verdween de 79-jarige man uit het gezichtsveld van de rechter. "Waar bent u?" vroeg ze. De man was net gebukt om een dikke map met papieren te pakken. De map lag naast een groot meetlint dat hij ook had meegenomen. Hij pakte vervolgens een agenda uit zijn tasje waarin alles stond wat er gebeurd was. Er stond geschreven dat hij de schutting (3 elementen) had verwijderd en het bordje had opgehangen.

Heg

Op één van de bewuste novemberdagen zou de man een heg hebben gesnoeid en de politierechter wilde weten of hij op het erf van de buurman was. "Ja natuurlijk, anders kan ik die heg niet snoeien. De buurman heeft mij nooit verboden om die heg te snoeien." De man haalde daarnaast allemaal zaken aan die niets met deze strafzaak te maken hadden.

De buurman was aanwezig tijdens de zitting en hij liet weten dat ze veel ellende hebben gehad doordat de buurman zo maar in zijn tuin stond en deed alsof deze van hem was. In een civiele zaak op 16 maart werd hij in het gelijk gesteld inzake de erfgrens.

Het Openbaar Ministerie achtte bewezen dat de man de jonge bomen, planten en schutting had vernield. De officier eiste een geldboete van 775 euro. Politierechter Joha legde de man een geldboete van 750 euro op. Ze sprak de man vrij van erfvredebreuk. Joha vond dat destijds niet duidelijk was dat de man het erf van de buurman niet mocht betreden. "Dat kan ik niet constateren op basis van de aangifte, er blijft dus één strafbaar feit over. U bent voor eigen rechter gaan spelen. Dat is niet de manier waarop zo'n conflict moet worden opgelost."

Nadat de man al zijn paperassen weer in zijn tas had gestopt en vertrok, liep hij langs zijn buurman en begroette hem met het woord 'klootzak'. Hij verliet daarna de zaal en de rechtbank.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....