4.3 °C
Libertas met de hakken over de sloot tegen Exstudiantes
Thirza Leistra (Foto: Meint de Vries)

di 22 november 2022, 11.25 uur

DAMWALD - In de line-up viel deze keer de keuze op het nummer 'de hiele tent giet nei de bliksum' van De Doelleazen. De daad werd niet door de speelsters van Libertas bij het woord gevoegd. In een matige maar wel spannende wedstrijd wist men verdiend maar met de nodige moeite met 3-2 te winnen van Exstudiantes uit Zwolle.

Arjan Jansen staat dit seizoen voor het eerst aan het roer bij Exstudiantes. Voor hem de uitdagende taak om vijf nieuwe speelsters in te passen. De eerste vier wedstrijden werden met maar één goal verschil van sterke tegenstanders verloren. Maar de laatste weken is de hand van de trainer zichtbaar. Dit vertaalt zich in een aantal overwinningen. Maar om bij de laatste zes te plaatsen moesten de Zwollenaren winnen van Exstudiantes. Hoewel de Friezinnen domineerden behoorde een gelijkspel tot de mogelijkheden. In de slotseconden kreeg Exstudiantes door een misverstand in de verdediging van Libertas zelfs nog een grote kans op het hoogst haalbare, namelijk een gelijkspel.

Bij Thirza Leistra valt het vaak op dat zij meestal onopvallend haar paadje schoonveegt. Nooit scoort zij een tien, maar op een onvoldoende valt de verdedigster ook niet te betrappen. Afgelopen vrijdag was typisch zo ’n wedstrijd waarin Leistra floreerde in een team dat niet haar beste wedstrijd van het seizoen op de mat legde. Vooral door de inbreng van de Buitenposter, die verdedigend bijna foutloos speelde, won Libertas voor de achtste keer op rij.

Ook coach Sees Bergman was benieuwd hoe zijn team met drie debutanten zich zou manifesteren. Onder de lat verving Isabella Slump de geblesseerde Laura Hummel. Ellen Fokkema debuteerde ook in de eredivisie zaal. Aan het begin van het vorige seizoen kreeg zij van de KNVB dispensatie om, als eerste vrouw ooit, in een eerste standaardteam bij de heren (Foarút) op het veld te voetballen. Evelien Mensies mocht het vorige seizoen al proeven aan de eredivisie, maar stopte aan het einde van dat seizoen met zaalvoetballen. Het begon toch weer te kriebelen, vandaar haar rentree. Zij zijn alle drie van absolute meerwaarde, dat bleek zeker ook in deze wedstrijd.

Libertas leek al vroeg op weg naar een grote uitslag. Binnen een paar minuten scoorden Sam Bosma en Jessie Prijs. Een doelpunt van Erica de Bok die voorkwam een walk-over. Na zes minuten spelen was de tussenstand 2-1. Er ontspon zich daarna een wedstrijd met kansen over en weer. De beide keepsters, Isabella Slump en Alissa Visch, onderscheiden zich door prima reddingen. Hierdoor werd er in de eerst helft niet meer gescoord.

In de tweede helft schoot Libertas weer als een speer uit de startblokken. Dit vertaalde zich in een tweede doelpunt van Jessie Prijs. Maar wederom een doelpunt van de dekselse Erica de Bok die de spanning terugbracht. Wat volgde was niet hoogstaand, maar wel nagelbijtend spannend. Echter onder leiding van uitblinkster Thirza Leistra wist Libertas met de hakken over de sloot de drie punten in Damwâld te houden. Volgende week komt Middelburg op bezoek en week later volgt de absolute kraker tegen Fc. Marlène. Dit team uit Heerhugowaard heeft ook nog alle wedstrijden gewonnen.