9.1 °C

Oranje bootst VV Anjum na

zo 4 december 2022, 13.02 uur

EANJUM - Rond de klok van vier uur een enorm gejuich op ’t Kolkenfjild te Anjum. Directe tegenstander SC Veenwouden werd met 3-1 verslagen. Voor Anjum de derde overwinning op rij.

Twee uur later. Andermaal gejuich in de stampvolle kantine Lyts Mokum. Oranje wist de Verenigde Staten met eenzelfde score en scoreverloop over de knie te krijgen. Het heerlijk avondje begon in Anjum al op 3 december.

Een hernieuwde kennismaking

De wedstrijd tussen Anjum en SC Veenwouden is enigszins in de vergetelheid geraakt. Naast een bekerwedstrijd,( 2011 uitslag 6-1 SCV) en een oefenpartij (2006 uitslag 2-3 SCV), kwamen beide elftallen in het seizoen 2002-2003 voor de laatste keer in kompetitieverband tegen elkaar in het strijdperk. Beide ontmoetingen eindigden destijds onbeslist. Beide keren een 1-1 op het, toen nog ,papieren wedstrijdformulier.

Kijken we nog even verder in de geschiedenisboeken dan blijkt dat de thuisclub in het seizoen 1990-1991 voor de laatste keer als winnaar van het veld ging. (2-1)

Veenwouden de kansen, Anjum de doelpunten
Bij beide teams was het belang van deze wedstrijd duidelijk. Een resultaat, of liever een overwinning was meer dan welkom. De eerste helft kwamen de toeschouwers zeker aan hun trekken.

De eerste speldenprikjes deelden de Kolkenfjildbewoners uit. Johan Sipma zag o.a. zijn kopbal naast het doel verdwijnen. Daarna was het Luc van der Kooi die het de Anjum verdediging lastig maakte. Gescoord werd er niet. Wel een tegenvaller aan Anjum zijde. Laatste man Wiebe Dijkstra viel uit na een ongelukkige botsing, (wel of geen penalty) uit met een naar het zich laat aanzien, (ernstige) knieblessure. Wiebe Wessel Bos schoof vervolgens een plekje op in de Anjum verdediging.

Halverwege de eerste helft veranderde de tussenstand van 0-0 in 1-0 voor withemden. Een haarfijne vrije trap van Gerwin Dijkstra viel precies op het hoofd van Johan Boersma. Zijn kopbal verdween onhoudbaar in het Veenwouden doel.

De antwoorden van Veenwouden waren klip en klaar. Luc van der Kooi en Nivard Vrieling waren dichtbij de gelijkmaker. Of Lieuwe van Dijk was heerser op de doellijn, of het vizier van de Veenwouden spelers stond niet op scherp.

Op slag van rust maakte Anjum het verschil. Waar Douwe Dijkstra een minuut eerder nog zijn inzet zag gestuit door keeper Yannick van der Kooi, daar trof de jonge Anjum aanvaller 60 seconden later wel doel. Hij scoorde nadat Arjan Schregardus zijn inzet op lat uiteen zag spatten. Douwe Dijkstra wist, de zeker niet gemakkelijke rebound, onberispelijk achter doelman van der Kooi te schieten. Anjum ging rusten met een 2-0 voorsprong.

Veenwouden scoort, Anjum creëert diverse kansen

Na enkele mogelijkheden voor de formatie van Remco Kooistra, scoorde Stefan Jan Sijtsma, na bijna tien minuten spelen vanaf de strafschopstip de aansluitingstreffer. Een terechte penalty na een onreglementaire overtreding in het Anjumer strafschopgebied.

In het tweede bedrijf waren de antwoorden van de Anjumers duidelijk. Diverse kansen werden gecreëerd. Douwe Dijkstra was dichtbij zijn tweede treffer in deze wedstrijd. Hij zag tot tweemaal toe zijn inzet niet tot doelpunt gepromoveerd worden. Zo werd een inzet van de lijn getrapt, en belandde een schot over het doel van de gasten.

Anjum beslist de wedstrijd

Het wachten was op een definitieve beslissing in deze sportieve ontmoeting. De eindstand viel zo’n tien minuten voor de in het oranje gestoken eindsignaal van scheidsrechter Vonk uit Groningen.

Het was Arjen Schregardus die een splijtend passje vanaf het middenveld beheerst afrondde. De marge van twee doelpunten was weer een feit. In de 3-1 tussenstand kwam geen wijziging. Ook niet op het moment dat Sytse Koree een schot vanaf zijn rechtervoet liet vertrekken. Ook niet toen Robbert Lodewijks een kopbal vanaf zijn hoofd richting het doel kopte. Beide pogingen verdwenen naast het doel van de tegenstander.

Conclusie. Op het moment dat de 124 aanwezige toeschouwers al voor een groot deel een plekje in de kantine hadden bemachtigd, floot scheidsrechter Vonk net voor de klok van vier uur voor het einde van de wedstrijd. Anjum wist de derde wedstrijd op rij te winnen.

Zaterdag de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar. Tegenstander is dan het onbekende ODV uit Wijnjewoude. Maakt onbekend, onbemind, of gaat Anjum voor vier op een rij? Aanvang 14.30 uur.