8.3 °C

Ropta Boys komt op alle vlakken te kort tegen Friese Boys

zo 4 december 2022, 13.03 uur

EASTERNIJTSJERK - Ropta Boys had het met name de eerste helft zwaar tegen Friese Boys dat veel feller en sneller was. Het was voor het weinige aanwezige publiek van Ropta Boys niet om warm van te worden. Een gedeelte ging dan ook halverwege de tweede helft al weg om op tijd bij de kachel te zijn voor de wedstrijd van het Nederlands elftal die een betere uitslag kende dan de wedstrijd in Kollumerzwaag.

Door het uitvallen van Sybrant Veenstra vorige week en de blessure van Rutger Torensma was het puzzelen voor de begeleiding van Ropta Boys om tot een basiselftal te komen. Hier en daar werd wat geschoven en moest Ropta Boys roeien met de riemen die ze hebben momenteel. De eerste helft was volledig voor Friese Boys die veel meer inzet toonden dan de groen/gelen.

In de eerste tien minuten kwamen de rood/witten al tot twee redelijke kansen die voorlangs en over de goal werden geschoten. Ropta Boys kwam niet aan de bal, was te laat, te afwachtend en niet snel genoeg in de balhandelingen. Friese Boys was overal eerst en speelde goed en snel combinatiespel. Ropta Boys kreeg een klein kansje via Erik de Vries die het zestienmetergebied in dribbelde en een tweetal verdedigers uitspeelde om uit te halen, maar zijn inzet kon net voor de goal tot corner gekopt worden.

Halverwege de eerste helft was het raak voor Friese Boys via een voorzet van rechts die ingekopt kon worden door een speler die helemaal vrij stond. Drie minuten later een bijna identieke goal maar nu van de linker kant voorgezet en wederom ingekopt door een vrij gelaten speler van Friese Boys. De defensie van Ropta Boys stond niet goed en gaf veel te veel ruimte weg. Friese Boys bleef de betere partij de eerste helft maar liet na de score op te voeren. Net voor rust moest keeper Frans Postmus nog handelend optreden door een bal prachtig uit de kruising te zweven om zo de schade te beperken.

De tweede helft liet Friese Boys het touw een beetje vieren en ging niet meer vol in de aanval. Hierdoor kon Ropta Boys iets gemakkelijker onder de druk uit voetballen al maakten ze hier geen optimaal gebruik van. Het bleef bij matig voetbal en weinig kansen. Friese Boys creëerde ook weinig meer maar kwam wel tot scoren om de wedstrijd te beslissen.

Het was halverwege de tweede helft toen de voorhoede van Friese Boys een aanval prima uitspeelde en achter Postmus schoot. Pas na een half uur spelen in de tweede helft kwam Ropta Boys voor het eerst tot een schot op goal via Geert Linthof, maar de Friese Boys keeper kon simpel vangen. Tien minuten voor het einde was het wederom Linthof die een pegel op de goal afvuurde van buiten het strafschopgebied en de keeper had de nodige moeite om deze bal tot corner te verwerken. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was het Jelmer Castelein die de nul van het scorebord haalde door de bal in de goal te werken en zo de eindstand op 3-1 te bepalen.

Het slotoffensief was voor Friese Boys die nog eenmaal uit brak en gevaarlijk voor de goal opdook van Postmus maar het harde schot ging via het latwerk achter. Zo bleef de schade nog enigszins beperkt voor een slap spelend Ropta Boys dat op de achtste plek blijft staan doordat de naaste concurrenten ook allemaal verloren of gelijk speelden.

Volgende week de laatste wedstrijd voor de winterstop thuis tegen Birdaard.