Account
Logo
Zoeken
9 °C

Foto: Ria AlkeMade

Woudagemaal ingezet om waterstand te verlagen

za 14 januari 2023, 15.44 uur

LEMMER - Het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is zaterdag in werking gesteld om water af te voeren van de Friese boezem (het stelsel van meren, kanalen en vaarten in Fryslân).

De afgelopen week is veel regen gevallen en heeft het hard gewaaid. Ook de komende dagen wordt veel regen en harde wind verwacht. "Omdat de spuimogelijkheden naar de Waddenzee beperkt zijn, zetten we de extra pompcapaciteit van het Woudagemaal in." zo laat het Wetterskip Fryslân weten.

De afgelopen week is er rond de 25 millimeter neerslag gevallen in Friesland. Ook de komende dagen wordt veel regen verwacht. Omdat de bodem door veel neerslag in korte tijd verzadigt raakt, voeren de poldergemalen overtollig water af naar de boezem. Hierdoor stijgt de waterstand op de Friese boezem en is extra afvoer nodig.

Het Hooglandgemaal en Woudagemaal kunnen gezamenlijk ongeveer 14 miljoen m3 water per etmaal afvoeren. Daarnaast draait ook gemaal de Heining bij Marrum op volle toeren.

We zijn druk bezig het @woudagemaal onder stoom te brengen. Zondag vanaf 10.00 uur open voor publiek! Reserveren via deze link

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Fiets gevonden in Buitenpost

Fiets gevonden in Buitenpost



regionaal nieuws

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

Fries zegeviert in hoger beroep bij gerechtshof

ondernemend nieuws

Frl Bewind jarig: 20 jaar!

Frl Bewind jarig: 20 jaar!




regionaal nieuws

Ree uit hek bevrijd door brandweer

Ree uit hek bevrijd door brandweer