Logo
Zoeken
Zoeken
5.3 °C

© WâldNet

Beveiliger moet overlast bij ijsfontein verminderen (en geen camera's)

za 21 januari 2023 11.00 uur

DOKKUM - De inzet van een beveiliger moet ervoor zorgen dat de overlast op de Markt in Dokkum binnenkort tot de verleden tijd behoort. Al langere tijd wordt er rondom de ijsfontein veel overlast veroorzaakt door jongeren.

De nieuwe beveiliger zal het komende halfjaar zaterdagavond en -nacht actief aanwezig zijn op het plein. Hij moet mensen actief aanspreken op hun gedrag als dat nodig is.

De overlast op het plein is al langere tijd onderwerp van gesprek bij de gemeente, politie en horeca. Een plan om camerabeveiliging te installeren is eerder gestrand vanwege de kosten.

Verlichting

Er zijn eind 2022 al maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de jeugd een minder aangenaam verblijf krijgt op de Markt. Zo is de verlichting - sinds 11 november 2022 - op vrijdag- en zaterdagavond flink aangezet waardoor de jeugd liever ergens anders gaat rondhangen.

Karrepad

In overleg met de buurt moet nog gekeken worden welke lichtstand het beste is zodat de direct omwonenden er geen overlast van hebben. Ook wordt een lantaarnpaal aangezet op het Karrepad omdat dat een donker hoekje is waar mogelijk dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.

Taxi's

Ook is er al gekeken naar de taxi's. De lopende motoren en muziek kan ook voor overlast zorgen. De aanrijroute wordt mogelijk aangepast waardoor taxi's dichterbij de kerk kunnen wachten. Verder ligt er een voorstel om de taxi's via de Hoogstraat en Anjelierstraat naar de Markt te laten rijden.

Beveiliger

De nieuwe beveiliger moet actief zijn werk gaan doen op de zaterdagavond en -nacht. Hij moet in nauw contact staan met de jongeren maar ook met de taxichauffeurs en de horeca. De gemeente Noardeast-Fryslân en de Abdij draaien het komend halfjaar op voor de kosten.

De gemeente hoopt dat het lukt om één vaste beveiliger op de Markt te krijgen. Hij moet een bekend gezicht worden in de stad voor zowel de taxichauffeurs, horeca als jongeren.

Op deze manier moet de nieuwe beveiliger uiteindelijk de overlast of onacceptabel gedrag tot een minimum beperken. De pilot wordt eind mei / begin juni door alle betrokken partijen geëvalueerd. Met een bedrag van 2.500 euro draagt de gemeente haar financiële steentje bij aan de pilot.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Net binnen....