4.9 °C
Kollum wint overtuigend van Zuidhorn

za 4 februari 2023, 20.02 uur

KOLLUM - De eerste retourwedstrijd van deze competitie stond op het programma, thuis ontving Kollum Zuidhorn. De openingswedstrijd wonnen de Friezen eerder met 0-4 in Zuidhorn. Na 90 minuten stond er weer 4-0 winst op het scorebord voor de Spijkermanformatie.

Scheidsrechter Venekamp floot de wedstrijd op een zonnig Baensein, waar het veld er prima bij lag. Ideale omstandigheden voor Kollum dat een uitstekende wedstrijd speelde, met vlotte combinaties en waarbij het nauwelijks in de problemen kwam. Enige aanmerking is hooguit dat de eindstand eigenlijk al na een helft op het scorebord had moeten staan, want dat was de krachtsverhouding zaterdagmiddag.

Na het verlies afgelopen week tegen SV Marum was Kollum uit de top-5 verdwenen en verlies zou betekenen dat Zuidhorn boven de oranjehemden uit zou komen en Kollum verder weg zou zakken.

Kollum begint van achteruit met opbouwend voetbal veelal via de zijkanten. Er zit veel beweging in de ploeg en het eerste schot op goal is van Dennis Krohne, maar de keeper van Zuidhorn heeft de bal. Zuidhorn komt niet lekker van de goal af en na 15 minuten is het jongeling Luuk Piersma die scoort met een schot van net buiten de zestien.

Kollum blijft geconcentreerd voetballen en de volgende kans is voor Thieme Brandsma die scoort met een technisch hoogstandje maar zijn doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel. Een volgende situatie waarbij Benjamin Zondervan de bal bewust laat lopen en Krohne de aanval voortzet en daarbij afgaand op de reactie van het publiek niet off-side is, wordt afgevlagd. Kollum creëert vloeiende aanvallen over veel schijven en krijgt de ene na de andere kans. Een bal via de paal naast, een scrimmage voor de goal en een bal net naast hadden allen een beter lot verdiend, maar Kollum gaat de rust in met 1-0. Vlak voor rust krijgt Zuidhorn nog een vrije trap op een gevaarlijke plek, meer dan dat hebben de bezoekers nog niet kunnen laten zien.

Na de pauze is het de ploeg van trainer Ron de Boer die weer oppakt waar ze in de eerste helft mee eindigden en dat is de goal van Zuidhorn opzoeken en de druk steeds verder opvoeren. Het is de stylist Krohne die goed doorkomt over rechts en Zondervan kan beheerst de voorzet intikken. Kollum heeft een verdiende 2-0 voorsprong te pakken. Het is Zondervan’s 50e goal in de hoofdmacht van Kollum.

Rechtsback Sander Gietema komt door over rechts en met een fraaie hakbal van Joop Pijnacker wordt Benjamin Zondervan weer op zijn wenken bediend. Alleen gaat de bal deze keer via de rechterpaal naar de linkerpaal er weer uit. Zuidhorn kan niet veel meer tegenover dit voetbalgeweld van Kollum doen dan alleen proberen de schade te beperken.

Dennis de Bruin raakt geblesseerd aan zijn enkel en hij moet het veld verlaten, voor hem komt Johan Schat in het veld.

In de 70ste minuut is er een voorzet van Krohne, een overstap van Zondervan en Joop Pijnacker die goed afrond bij de tweede paal waarmee de 3-0 een feit is. Vlot erna wordt door Krohne de 4-0 gescoord als bekroning van een weergaloos optreden van de oud-prof van FC Groningen. De bal hooghoudend en benen ontwijkend speelt hij zichzelf de 16 binnen en met een volley in de verre hoek laat hij de keeper kansloos.

Met nog een kwartier op de klok wordt er bij Kollum door gewisseld. In de aanval komt Olke de Wit in de ploeg voor Zondervan en op het middenveld komt Romke Bos voor Krohne in het veld. Bos heeft 10 maanden niet kunnen voetballen na een achillespeesblessure en het is mooi dat hij vandaag zijn eerste minuten weer kan maken.

Het blijft bij 4-0, waarmee Kollum weer aansluiting vindt bij de top van deze 2e klasse I.

Volgende week staat de uitwedstrijd tegen de Langedijk-Talmastraat combinatie (vv LTC) in Assen op het programma.