Account
Logo
Zoeken
8.9 °C
Foto: Nico Feenstra

Unieke schoollocatie in Nij Smellinghe geopend door Commissaris van de Koning

vr 24 maart 2023, 12.09 uur

DRACHTEN - Commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, Arno Brok, opende donderdag de eerste mbo-schoollocatie voor volwassenenonderwijs binnen ziekenhuismuren in Nederland. De nieuw schoollocatie van ROC Friese Poort is gebouwd op het terrein van ziekenhuis Nij Smellinghe.

De praktijk zit letterlijk achter de volgende deur. Dat maakt van deze unieke schoollocatie een extra leerzame omgeving. Na de officiële opening volgde een rondleiding voor de genodigden door het gebouw. De dag werd afgesloten met een symposium over zorg en technologie in het onderwijs.

Samenwerking

In 2018 besloten ROC Friese Poort (per 1 augustus gaat ROC Friese Poort verder met het Friesland College onder de naam Firda) en Nij Smellinghe hun samenwerking te intensiveren. Voor de regio is het van belang dat er voldoende goed opgeleid zorgpersoneel is en blijft.

Dankzij deze samenwerking volgen de mbo-studenten Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort hun onderwijs op een praktijklocatie. Ze maken van dichtbij mee hoe het werkt in een ziekenhuis en kunnen in Nij Smellinghe eenvoudig praktijkervaringen opdoen. Ook kan Nij Smellinghe meer zorgverleners in opleiding van ROC Friese Poort aan zich binden, mogelijk ook na voltooiing van de opleiding.

Op deze manier werken we aan een oplossing voor de schaarste van zorgmedewerkers en bouwen we aan een duurzame organisatie.

Nieuwe opleiding

De samenwerking is gestart met de komst van een nieuwe opleiding: Sustainable Hospitality Management (SHM), een mbo-opleiding op niveau 4. Gericht op voeding die een bijdrage kan leveren aan herstel van patiënten. Zo krijg je niet alleen een kruisbestuiving tussen het ziekenhuis en zorgopleidingen, maar ook met de horeca-opleidingen.

Duurzaam en circulair

Bij de bouw waren duurzaam en circulair het uitgangspunt. De nieuwbouw is van hout gemaakt en volledig demontabel. Het gebouw wordt duurzaam verwarmd door middel van een Warmte Koude Opslag en de elektriciteit wordt opgewekt door 9.000 zonnepanelen. Zo werken we samen aan duurzame zorg.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369


regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
27.8%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
25.8%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
19.6%
Geen mening  
26.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!



regionaal nieuws

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

Feanster duo verdacht van meerdere diefstallen

regionaal nieuws

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog

Streep door gaswinning boven Schiermonnikoog