Account
Logo
Zoeken
Derde Ids de Beer lezing met Frits Barend en Judith Koelemeijer

Derde Ids de Beer lezing met Frits Barend en Judith Koelemeijer

di 18 april 2023, 19.10 lokaal nieuws

NES (NOARDEAST FRYSLAN) - Wat voor impact heeft oorlog op individuen, families en de samenleving? Deze vraag staat zaterdagavond 22 april vanaf 20.00 uur centraal tijdens de derde Ids de Beer lezing in Theaterkerk Nes.

Ook dit jaar heeft de organisatie weer bijzondere gasten uitgenodigd, te weten televisiemaker Frits Barend en schrijfster Judith Koelemeijer. Ook de familie van de uit Nes afkomstige verzetsheld Ids de Beer (1916-1945) is er weer bij.

Frits Barend vertelt onder andere over de indrukwekkende onderduikgeschiedenis van zijn familie die in de Friese Zuidwesthoek terechtkwam. Jelle en Jeltje de Vries uit Oudega (De Fryske Marren) vingen zijn Joodse ouders en broer Bert op in de oorlog bij hun boerderij toen ze moesten onderduiken voor de Duitsers.

Samen met zijn vrouw Marijke Barend-van Haeften schreef hij het boek \'Matzes en Mie’ waaruit blijkt dat de oorlog een steeds grotere rol is gaan spelen in de levens van Marijke, Frits en hun kinderen.

Spannende zoektocht

Lovend waren ook de reacties op de onlangs verschenen biografie Etty Hillesum van schrijfster Judith Koelemeijer. Zowel NRC als Trouw gaven het boek vijf sterren. Tijdens haar lezing vertelt Judith Koelemeijer over haar lange en spannende zoektocht naar deze Joodse vrouw die tijden de Tweede Wereldoorlog omkwam in Auschwitz.

Koelemeijer geeft een verrassend nieuw perspectief op Etty's rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren en haar uiteindelijke keuze om 'het lot van haar volk te delen' en niet onder te duiken.

Een begrip in de regio

De Ids de Beer lezing in Nes is inmiddels een begrip geworden in de regio vanwege de indrukwekkende oorlogsverhalen die in de sfeervolle theaterkerk worden verteld. De muziek van Gerrit Breteler, pianist Peter van der Zwaag en Strijkkwartet Regina Forte maken de avond compleet.

Het Nationaal Comité heeft zelfs besloten om het bekende fakkellogo van de vredesduif toe te kennen aan de Ids de Beer-lezing. Programmeur Anke Bijlsma zal de avond openen, gevolgd door Freerk de Beer, de zoon van verzetsheld Ids de Beer. Hij zal een toelichting geven op het leven van zijn ouders in de oorlogsjaren.

Boekhandel Van der Velde Dokkum is aanwezig met de boeken van Judith Koelemeijer en Frits Barend met de mogelijkheid tot signeren in de pauze en na afloop.

Voor meer informatie en online kaartverkoop zie www.theaterkerknes.nl

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws