Kwiek behaalt zwaarbevochten zege in Sneek
© WâldNet

ma 2 oktober 2023, 11.00 sportnieuws

SNEEK - Zaterdag traden de mannen van het eerste herenteam van Kwiek aan in Sneek tegen de Plakkers. Voorafgaand aan de wedstrijd werd door trainer/coach Simon Middendorp duidelijk gemaakt de tegenstander niet te onderschatten en voluit te gaan spelen.

De Plakkers stonden onderaan en hadden hun eerste wedstrijd kansloos verloren. Simon stuurde de eerste set de volgende mensen het veld in: Peter Papa en Meindert Paul Kwast als buitenaanvallers, Jelmer Hofstra en Durk ten Dam als hoofdblokkeerders, Arjan Wierda als spelverdeler, Arend Hoekstra als diagonaal en Peter van der Velde als libero.

Op de bank begon Jan Roelof Raap van het tweede herenteam als reserve samen met Rudmer Slot. Rudmer was niet fit en werd daarom eerst op de kant gehouden. In de eerste set was Kwiek vanaf het begin meteen de bovenliggende partij. Zonder al te veel moeite werden de mannen uit de watersportstad stuk gespeeld.

Met name de blokkering van Durk en Jelmer was deze wedstrijd ijzersterk. Echter werd er door Simon steeds op gehamerd om scherp te blijven en de verdedigingsafspraken beter uit te gaan voeren. Echter nam de druk in het spel van de Damwâldsters gedurende het verloop van de set af. Kwiek wist wel uiteindelijk met 11-25 de eerste set naar zich toe te halen.

In de tweede set waren het de Plakkers die brutaal de leiding namen met 8-2. Het spel van Kwiek werd slordig en diverse spelafspraken werd niet uitgevoerd. Er ontstond hierdoor onderling irritaties en daardoor ook onrust. Er werd door onder andere Meindert Paul veel servefouten gemaakt, waardoor de kloof met de Plakkers niet kon worden gedicht.

Jan Roelof werd bij stand van 20-17 in het veld gebracht, maar ook hij kon niet voorkomen dat de Pakkers deze set met 25-21 naar zich toetrokken. Dat Kwiek tegen uitgerekend de Plakkers hun eerste set van het seizoen verloren was wel heel erg zuur. Simon besloot meteen in actie te komen. Hij stuurde de volgende mensen voor de derde set het veld in: Peter Papa en Rudmer Slot als passer-lopers, Durk ten Dam en Jelmer Hofstra als hoofdblokkeerders, Arjan Wierda en Meindert Paul als diagonaalspelers, welke tegelijk ook als spelverdelers zouden gaan acteren. Peter van der Velde was wederom de libero van dienst.

Doordat Meindert Paul en Arjan allebeide spelverdeler waren had Kwiek constant drie aanvallers bij het net. Hiermee had Kwiek meer scoringsmogelijkheden dan in de set ervoor. Peter van der Velde was de sturende factor in de passing en verdediging en nam hierin meer de leiding op zich. Er kwam meer rust in de passing, waardoor alle aanvallers konden worden aangespeeld. De blokkering van de Plakkers werd steeds uit elkaar getrokken en hierdoor kon Kwiek makkelijker tot scoren komen.

De set werd met 16-25 beslist in het voordeel van de Wâldmannen. De vierde set besloot Simon vast te houden aan zijn opstelling van de derde set. Door sterke serveseries van Peter Papa Jelmer en Arjan, wist Kwiek de Plakkers als snel van zich af te schudden. Alleen het laatste deel van de set verliep wat stroever. Jan Roelof werd daarom ingebracht voor Peter Papa. Jan Roelof liet meteen van zich horen, door meteen de eerste bal die hij kreeg binnen te rammen. Ook de ballen die hij hierna allemaal kreeg verzilverde hij direct tot punt. Kwiek won hierdoor ook de laatste set met 19-25 als eindstand.

Al doen de setstanden anders vermoeden, Kwiek had veel moeite met het spel wat de Plakkers speelden. Het spel van Kwiek oogde moeizaam en energieloos. De Damwâldsters hadden geen plan om de onrust, die in met name de tweede set speelde, uit het spel te halen. Kwiek zal terug moeten naar het volleyballen vanuit de spelafspraken en taken, welke voorafgaand aan seizoen zijn vastgesteld.

De eerstvolgende wedstrijd staat gepland op donderdagavond 5 oktober. Kwiek ontvangt dan in de Campus BEO uit Bakhuizen. De wedstrijd begint om 21.00 uur.