Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

5% van Friese jongeren rookt dagelijks

do 7 december 2023, 10.32 uur

LEEUWARDEN - Het aantal jongeren dat rookt is klein, maar neemt niet verder af. Dit blijkt uit de Jeugdmonitor 2023 van GGD Fryslân. Waar tot 2019 een lichte daling in het aantal rokende jongeren te zien was, blijkt uit dit onderzoek dat het aantal stabiliseert.

Dit geldt niet voor het aantal vape-gebruikers, dat juist toeneemt.

5% jongeren rookt dagelijks
Een kwart van de Friese jongeren heeft ooit een sigaret gerookt of geprobeerd, 5% rookt dagelijks. Het zijn met name jongeren van 15 tot en met 18 die roken, van hen rookt 7% nu dagelijks. Onder jongeren van 12 tot en met 14 rookt bijna niemand dagelijks.

Meer vape-gebruikers
Daarnaast blijkt uit dit onderzoek dat het aantal jongeren dat ooit een vape gebruikt heeft, hoger is dan het aantal jongeren dat wel eens een tabakssigaret gerookt heeft. Bovendien neemt dit aantal toe: in 2019 had 22% van de jongeren wel eens een vape gebruikt, in 2023 is dit toegenomen tot 29%. Ongeveer de helft van de jongeren die wekelijks vapet, rookt ook wekelijks tabakssigaretten.

Jantsje Heeringa, Jeugdarts bij GGD Fryslân, vertelt over de gezondheidseffecten: "Vapen lijkt gezonder en is aantrekkelijker door smaakjes en geurtjes, maar er zitten zeker risico's aan. De verslavende stof nicotine die in vapes zit heeft een negatief effect op het brein waardoor concentratieproblemen kunnen ontstaan. Dit heeft met name impact op het puberbrein, dat volop in ontwikkeling is."

"Ook is aangetoond dat er DNA- schade aan de cellen in de luchtwegen ontstaat dat op termijn tot kanker kan leiden. Er moet nog meer onderzoek worden gedaan naar de gezondheidseffecten, maar de eerste tekenen zijn niet goed."

De Jeugdmonitor 2023 is door GGD Fryslân uitgevoerd bij een willekeurige groep jongeren in het voorjaar van 2023. GGD Fryslân gebruikt de uitkomsten van het onderzoek om gemeenten te adviseren bij het verbeteren van de gezondheid in hun gemeente.

 

Poll: Rook jij?

Ja  
26.7%
Alleen vapen  
0%
Nee, wel gedaan :-(  
33.3%
Nee, nog nooit gedaan  
40%
15 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Wat is jouw favoriete sport om te doen?

Fietsen  
18.2%
Hockey  
1.4%
Tennis / padel  
3.8%
Schaatsen  
2.9%
Voetbal  
7.2%
Zwemmen  
6.2%
Ik sport niet....  
29.7%
Iets anders...  
30.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


kwijt / misdaad in je straat

Blauwe gebreide apenknuffel verloren

Blauwe gebreide apenknuffel verloren
regionaal nieuws

Eenzijdig ongeval op de uitvoegstrook van de N31

Eenzijdig ongeval op de uitvoegstrook van de N31
regionaal nieuws

Scooterrijder gewond na botsing door voorrangsfout

Scooterrijder gewond na botsing door voorrangsfout