Account
Logo
Zoeken
Gemeenteraad stemt tegen: geen biovergisters bij Sonac
© WâldNet

Gemeenteraad stemt tegen: geen biovergisters bij Sonac

do 14 december 2023, 20.58 regionaal

BURGUM - Een grote opluchting voor veel Burgumers en Sumarders. Er komen geen biovergisters op het terrein van Sonac aan de Damsingel in Sumar. Een meerderheid van de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel weigerde om een zogenaamde 'verklaring van geen bedenkingen' af te geven voor het plan.

In verband met de grote opkomst van bezorgde omwonenden, werd de raadsvergadering deze keer voor het eerst gehouden in de publiekshal van het gemeentehuis. Uiteindelijk stemden 18 raadsleden tegen, 5 raadsleden voor. De voor-stemmers waren: Douwe Hooijenga (ChristenUnie), Corrien van der Linden (PvdA/GroenLinks), Gert van der Meijden, Renate Snijder, Mariska Wieringa (3x CDA).

Raadslid Peter van der Hoef liet weten dat het lastig was om een keuze te maken voor zijn partij PvdA/Groenlinks omdat er sprake is van veel aspecten.

Wat komt uit pijp?

Sjaak Hoekstra (VVD) vond het schandalig dat tot op de dag van vandaag onduidelijk is wat er uit de pijp komt en wat 'wij inademen'. De dienstbare opstelling van het college verbaasde Hoekstra ten zeerste. "Dat de kapvergunning al is verstrekt, heeft bij ons de mond doen openvallen..."

Amendement

Jan Pieter van der Velde gaf aan als FNP bedenkingen te hebben over de ruimtelijke ordening, landeschappelijk inpassing en dat er op het vlak van gezondheid en geur nog veel vragen zijn. Samen met de VVD en BVNL diende hij een amendement in om de verklaring van geen bedenkingen gelijk definitief te gaan weigeren.

Jesse Looijenga (BVNL) ziet ook in dat de biovergisters niet passen in de bebouwde omgeving. Douwe Hooijenga (ChristenUnie) had wat minder oog voor de bezorgde omwonenden en houdt ook vast aan een betrouwbare overheid (voor bedrijven). Hij had graag nog in gesprek willen gaan met zijn collega raadsleden.

Gelijk hebben, gelijk krijgen

Gert van der Meijden (CDA) gaf aan dat zijn fractie net als de ChristenUnie in een 'spagaat' zat. Van der Meijden benoemde het gezegde 'gelijk hebben en gelijk krijgen'. Hij denkt dat hij gelijk heeft maar hij kreeg deze avond het deksel op de neus omdat een grote meerderheid van de raad er anders over dacht. Zelfs zijn CDA stemde verdeeld en Van der Meijden gaf aan dat deze stemmen willekeurig waren en niet op persoonlijke titel.

Extra onderzoek

Een meerderheid van de raad ging ook akoord met een motie om de provincie Fryslân te vragen om een geuronderzoek bij de huidige installatie van Sonac te starten. In het onderzoek moet duidelijk worden welke deeltjes uit de pijp komen. Ook moet daarbij de geuremissie met echte metingen (ipv modellen) vergeleken worden met de huidige vergunde emissie.

Uiteindelijk stemden de partijen FNP (5), BVNL (3), VVD (2) en D66 (1) tegen. Van der Linden (PvdA/GroenLinks) stemde voor. De rest van haar partij (4 zetels) stemde ook tegen. CDA stemde ook verdeeld (2 voor 3 tegen) evenals ChristenUnie (voor en tegen).

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
75.2%
Misschien  
14.6%
Nee  
10.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!