Account
Logo
Zoeken
13.7 °C
Bloemen gelegd bij het beeld van de Fiskersfrou mei bern
Foto: G. Basteleur

Bloemen gelegd bij het beeld van de Fiskersfrou mei bern

do 7 maart 2024, 9.28 regionaal

MODDERGAT - Een tiental vrouwen legden woensdagmiddag bloemen bij het beeld van de fiskersfrou op De Oere in Moddergat. De actie was een initiatief van het buurtschap De Oere.

Het beeld, gemaakt door Hans Jouta, is een vrouw met een kind op haar arm en een juk met een vismand. Ze symboliseert de 61 vrouwen die het juk letterlijk en figuurlijk op de schouders droegen, nadat hun mannen op zee gebleven waren in de nacht van 5 op 6 maart 1883.

Een buurtbewoonster heeft een aantal citaten uit het boek "Aan zee" van Martin Hendriksma voorgelezen waarin wordt verwezen naar de vissersramp. Dat het sterke vrouwen waren, in een mannenbolwerk, die leunden op het werk van de vrouwen. Zij regen de zeepieren aan de lijnen, die ze eerst uit het slik hadden gedolven.

Na de thuiskomst van de mannen ventten de vrouwen hun vangst uit, tot in Dokkum trokken ze met manden vol vis bij de deuren langs. Tot slot werd het gedicht 'afscheid' voorgedragen uit de bundel gemaakt door scholieren in 2008.

Het is de bedoeling dat de vrouwen van de Oere elk jaar op 6 maart bloemen gaan leggen bij het beeld. Zo worden niet alleen de slachtoffers van de ramp herdacht, maar wordt ook stil gestaan bij de weduwes die nadien het leven weer op de rit moesten zien te krijgen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws