Smallingerland wacht op plan katholieke kerk Drachten
DRACHTEN - Smallingerland bemoeit zich eerst niet met de plannen voor de rooms-katholieke kerk De Goddelijke Verlosser in het centrum van Drachten. Het verwaarloosde gebouw kan hooguit nog een jaar door de parochie Heilige Clara van Assisi worden gebruikt.
Het parochiebestuur werkt al drie jaar aan plannen voor renovatie, maar heeft de benodigde miljoen euro daarvoor niet in kas.
Het verzoek om de monumentenstatus van de kerk te schrappen wordt eerst niet gehonoreerd. "We wachten eerst alle onderzoeken af", aldus wethouder Maria le Roy.
De fracties van SLS en D66 wilden dat burgemeester en wethouders het voorstel intrekken om de monumentenstatus van het moderne kerkgebouw uit 1963 te halen. Volgens hen is "dat is de opmaat voor sloop".
Beide partijen willen de kerk samen met Museum Dr8888 in de plannen voor het centrum van Drachten opnemen en daarbij ook de aankoop van het gebouw door de gemeente overwegen. Ze kregen niet de steun van de overige raadsfracties, behalve die van Smallingerlands Belang. De gezamenlijk ingediende motie lieten ze daarom niet in stemming brengen.
"Op dit moment zijn we nog niet zover om ons met de gang van zaken te bemoeien. De gemeente is geen eigenaar. We volgen het proces op gepaste afstand. We hakken knopen door als het nodig is, maar een oplossing ligt niet voor de hand", hield wethouder Le Roy de raadsleden voor. Ze was er wel voor te porren om op termijn te bekijken of het kerkgebouw een functie in het centrum kan krijgen.
VVD’er Marco Molhoek ziet absoluut geen heil in renovatie van de kerk, waarin hij gedoopt werd, communie deed en afscheid van zijn beide ouders nam. De herinneringen weerhielden hem er niet van om nuchter naar de feiten te kijken. De bouwkundige gebreken stapelen zich op. "We moeten realistisch zijn. De staat van het gebouw is in erbarmelijk slecht. De achtergevel begint er uit te vallen en zo meer."
Waardering was er in de gemeenteraad voor de plannen van het parochiebestuur om in elk geval drie cultuurhistorisch waardevolle elementen van de kerk te behouden. Ze komen dan in een nieuw, kleinere nog te bouwen kerk terug. Het gaat dan om het betonreliëf van kunstenaar Max Reneman, waarin opvallend het woord "BEMINT" is verwerkt, een unieke klok in de toren en een kruisbeeld van beeldhouwer Marius van Beek.
Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn