Account
Logo
Zoeken
12.1 °C
Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

vr 19 april 2024, 13.55 regionaal

LEEUWARDEN - Een achtervolging met hoge snelheden door een politiewagen eindigde in september vorig jaar voor een 29-jarige automobilist op de Wergeasterdyk in Wergea. De Leeuwarder was tegen een lantaarnpaal gebotst. Hij had teveel gedronken en moest vrijdag voor de rechter verschijnen.

Acht tot negen keer teveel

De Leeuwarder had te diep in het glaasje gekeken, hij had acht tot negen keer meer alcohol in zijn bloed dan is toegestaan. Ook zat er iets teveel cannabis in het bloed, 0,1 microgram meer dan de toegestane 1,1 microgram. De politie constateerde dat de Leeuwarder veel te hard reed.

Geen gas terug

Dat was voor de agenten ook de aanleiding om de achtervolging in te zetten, de auto van de verdachte passeerde de politiewagen met hoge snelheid. De Leeuwarder nam tijdens de achtervolging geen gas terug, op een stuk waar 80 kilometer per uur was toegestaan reed hij 120.

Agenten raakten hem even kwijt

Op een plek waar maximaal 60 mocht worden gereden, reed de man meer dan 100 kilometer per uur. Bij Wergea raakten de agenten hem even kwijt, tot ze hem en zijn auto aan de kant van de weg aantroffen. Op een strook tussen de rijbaan en het fietspad was hij op een lantaarnpaal gebotst.

Meer geluk dan wijsheid

Het had volgens de officier van justitie allemaal heel anders kunnen aflopen. Op het moment van de botsing passeerden tien fietsers de plek van het ongeval. "Het is een wonder dat er alleen maar materiële schade was, dat was meer geluk dan wijsheid", zei de officier.

"Met mijn domme hoofd"

De Leeuwarder kwam van een feestje. Van het ongeval en de achtervolging kon hij zich niet heel veel herinneren. Achteraf vond hij het "superdom" dat hij "met mijn domme hoofd" in de auto was gestapt. Het CBR verklaarde het rijbewijs ongeldig. Dat was een zware domper voor de verdachte, die een eigen bedrijf heeft. De officier woog in zijn voordeel dat hij zijn verantwoordelijkheid nam.

"Les wel geleerd"

De officier eiste een boete van 900 euro, twee weken cel voorwaardelijk en een rijontzegging van een jaar. Voor het gevaarlijk rijden, een overtreding, eiste de officier een voorwaardelijke boete van 500 euro. De rechter zag niet de toegevoegde waarde van de voorwaardelijke gevangenisstraf en liet die achterwege. "Ik geloof dat u uw les wel geleerd heeft". Voor het overige vonniste de rechter overeenkomstig de eis.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!