Account
Logo
Zoeken
19 °C
Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

vr 19 april 2024, 14.35 uur

LEEUWARDEN - Een slepende burenruzie in De Westereen kwam begin augustus 2022 tot een uitbarsting toen twee buurlieden elkaar te lijf wilden gaan. Een 35-jarige inwoner van De Westereen zat vrijdag tegenover de politierechter omdat hij zijn achterbuurman geschopt zou hebben.

Conflict duurt al jaren

Het conflict met de buren duurt al jaren volgens de Westereender. "Die mensen treiteren me al veertien jaar", zei hij tegen de politierechter. Op een avond in augustus 2022 kwam het tot een fysieke botsing tussen de buurlieden. Over de aanleiding liepen de lezingen uiteen.

"Ik heb me echt verdedigd"

De verdachte beweerde dat de buurman "met een balk in de handen" op hem af was gekomen. Ter verdediging had hij van een pallet een grindtegel gepakt en omhoog gehouden. Om een zware grindtegel hoog te houden noemde de rechter "een vreemde manier om je te verdedigen". "Ik heb me echt verdedigd", reageerde de Westereender.

Camerabeelden bekeken

De politie had camerabeelden van het incident bekeken. Daaruit bleek een andere volgorde van dingen dan wat de verdachte had beschreven. De buurman zou niet meteen met een stuk hout in de handen op hem af zijn gekomen. Dat zou pas zijn gebeurd toen de Westereender de grindtegel had gepakt.

Laptop meegenomen

De man bleef erop hameren dat hij de beelden zelf wilde bekijken. Hij had zelf een laptop meegenomen met filmpjes van het incident. Die filmpjes moest de rechter zien vond hij. "Anders ga ik ze in hoger beroep om ze te laten zien". Ook had de politie haar werk niet goed gedaan, vond de verdachte. Lang niet alle getuigen waren gehoord.

Achterbuurman getrapt

De rechter en de officier van justitie vonden beide dat kon worden volstaan met wat de politie had opgeschreven. De rechter achtte bewezen dat de Westereender de achterbuurman tot twee keer toe had getrapt terwijl de man op de grond lag. De officier had een werkstraf van 30 uur geëist. De rechter maakte er een geheel voorwaardelijke taakstraf van 30 uur van. De Westereender moet 300 euro smartengeld aan de buurman betalen.

"Een hoog hek gebouwd"

Van zelfverdediging kon volgens de rechter geen sprake zijn: de buurman lag op de grond en de verdachte had makkelijk weg kunnen lopen. Na het voorval is het volgens de Westereender rustig gebleven. "Ze hebben er een hoog hek tussen gebouwd", aldus de verdachte. "Ik negeer hem", gaf de man als antwoord op de vraag wat hij doet als hij de buurman op straat tegenkomt.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Gewonde bij eenzijdig ongeval op Schoterlandseweg

Gewonde bij eenzijdig ongeval op Schoterlandseweg


Poll: Is het een gemeentelijke taak om subsidie te verlenen aan Pride-boten?

Ja  
8.6%
Nee  
91.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog

Verzoek tot handhaven bij Kallemooi op Schiermonnikoog