Account
Logo
Zoeken
21.2 °C
Celstraf voor Surhuizumer voor fabriceren van xtc-pillen

Celstraf voor Surhuizumer voor fabriceren van xtc-pillen

ma 29 april 2024, 15.00 uur

LEEUWARDEN - Eind juli 2022 deed de politie een inval in een woning aan de Valouwe in Appelscha, na een tip dat er harddrugs gefabriceerd zouden worden. De tipgever bleek goed geïnformeerd te zijn.

Pillenstamper in woning

Behalve een hoeveelheid xtc-pillen stond er in de woning ook een zogeheten tabletteermachine, ook wel pillenstamper genoemd, een apparaat om pillen te fabriceren. De 56-jarige bewoner werd aangehouden. In zijn telefoon stonden app-gesprekken met een 50-jarige inwoner van Surhuizum.

De man moest zich maandag bij de politierechter verantwoorden, hij was er niet.

Blauwe pillen met een doodshoofd

Zijn advocaat zei dat de reden dat zijn cliënt niet was komen opdagen van "financieel en gezondheidstechnische" aard waren. De Surhuizumer werd twee weken na de inval in Appelscha aangehouden. In zijn woning werden dezelfde xtc-pillen aangetroffen als in de woning in Appelscha, blauwe pillen die bedrukt waren met een doodshoofd. Verder vond de politie een zogenoemd airsoftwapen en iets wat leek op een boksbeugel.

Machineonderdelen gemaakt

De appgesprekken gingen over het repareren van de pillenstamper en er werd gesproken over blauwe pillen. Dat duidde er wat de officier van justitie betrof op dat de Surhuizumer nauw betrokken was bij de productie van de pillen. De man had zelf verklaard dat hij machineonderdelen had gemaakt, hij zou niet hebben geweten voor wat voor apparaat de onderdelen bestemd waren.

Rol groter dan bewoner

De officier van justitie vond het aandeel van de Surhuizumer groot genoeg om een gevangenisstraf te eisen. De officier schatte de rol van de man nog iets groter in dan die van de bewoner. Die is voor de rechter geweest: de man kreeg de maximale werkstraf - 240 uur - en een celstraf van 42 dagen plus 120 voorwaardelijk. Hij heeft 42 dagen in voorarrest gezeten.

"Een onmisbare schakel"

De rechter veroordeelde de Surhuizumer tot een gevangenisstraf van acht maanden waarvan drie voorwaardelijk, gelijk aan de eis van de officier. "Hij was een onmisbare schakel in het geheel", stelde de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Sleutelen gaat mis: Mercedes uit 1977 uitgebrand

Sleutelen gaat mis: Mercedes uit 1977 uitgebrand

Poll: Als er een AZC in Dokkum komt. Wat is de beste plek?

Watertorenbuurt  
33.6%
Kalkhuisplein  
10.4%
Trije Terpen  
56%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!








Poll: Wat vindt u van de nieuwe inrichting van het Raadhuisplein?

Geweldig, veel leuker en aantrekkelijker nu  
40.6%
Jammer dat er geen parkeerplaatsen meer zijn  
21.3%
Verspilling van geld, de oude situatie was beter  
38.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!