Account
Logo
Zoeken
Hobbyvalkenier bestraft voor dierenleed
Foto: Manfred Richter

Hobbyvalkenier bestraft voor dierenleed

ma 13 mei 2024, 10.58 regionaal

BOLSWARD - GRONINGEN (ADP) - Een 48-jarige man uit Bolsward is voor het verwaarlozen van twee zeldzame buizerds en het mishandelen van één van de dieren veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur. De verwaarloosde dieren werden 10 oktober 2022 aangetroffen in hokken achter de woning van zijn vriendin in Sneek.

Er waren meldingen binnengekomen over verwaarloosde roofvogels in een tuin in Sneek. De dieren hadden geen beschutting, kregen onvoldoende te eten en te drinken. Regelmatig zou een dier doodgaan. Ook werd er gemeld dat de man jonge roofvogels uit nesten roofde. "Allemaal leugens", zei de man maandag tegen de rechter. De Fries denkt dat een ex hem het leven zuur maakt, door deze meldingen te doen.

Te kort aangelijnd

Drie inspecteurs klopten die middag in oktober bij de betreffende woning in Sneek aan. De verdachte kwam op dat moment aangefietst. Hij reageerde boos op dit onverwachte bezoek. De agenten vonden in de tuin een Amerikaanse woestijnbuizerd en een Roodstaartbuizerd te kort aangelijnd. Ze hadden volgens de rechter geen bewegingsvrijheid. Ook hadden de dieren geen bad- en drinkwater en een dak om onder te schuilen.

Gooien met een buizerd

De twee zeldzame buizerds werden door de agenten in beslaggenomen. De man kon niet aantonen dat de dieren legaal in zijn bezit waren. De man zou hierop woedend hebben gereageerd. "Doe de deur van de auto open, dan gooi ik de vogel erin", riep de man. Hij zou aan het portier hebben gevoeld, kreeg dat niet open en gooide volgens de agenten het dier met kracht op de grond. "Leugens", zei de man. Hij wierp het dier van zich af, zoals valkeniers dat doen.

Besmet met vogelgriep

Volgens de man verliep een nacontrole begin november 2023 zonder problemen. "Toen was alles in orde", zei de man. De officier van justitie corrigeerde de man. Tijdens de her controle zijn er geen (roof)vogels aangetroffen. De man zei destijds tegen de inspecteurs dat de dieren dood waren gegaan door vogelgriep, kort na de eerste inspectie. De vogels waren besmet door de agenten, meende de man.

Geen controle mogelijk

De Fries zei nog wel roofvogels te houden. Voor educatieve doeleinden. Hij demonstreert met de dieren op scholen, zei hij. De dieren zijn ondergebracht bij een kameraad, waarvan hij de naam niet prijs wil geen. "Geen toegevoegde waarde". De officier van justitie eiste een taakstraf van 60 uur en een voorwaardelijke celstraf van een week: "Als stok achter de deur. Meneer houdt deze dieren op een onbekend adres, waardoor controle niet mogelijk is".

Juridisch foutje

Door een fout in de ten laste legging kan niet worden bewezen dat de man de twee buizerds illegaal in zijn bezit had. De Fries kon hiervoor niet worden bestraft. Voor de overige feiten legde de rechter hem daardoor een lagere taakstraf op en geen voorwaardelijke celstraf. "Ik denk dat meneer zijn lesje wel heeft geleerd", zei de rechter. De in beslaggenomen buizerds krijgt hij niet terug.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws