Account
Logo
Zoeken
Organisatorische dwaling kost Libertas finaleplek Midsimmercup
Foto: Hans Bosma

Organisatorische dwaling kost Libertas finaleplek Midsimmercup

Jouke Dantuma ma 24 juni 2024, 10.44 sportnieuws

DAMWALD - Met een grote kater en vochtige ogen verdwenen de speelsters van Libertas VR1 zaterdag het strijdtoneel om de Midsimmercup in Dronrijp. Wat was er aan de hand? Nadat Libertas in de groepsfase als eerste eindigde trof men in de
kruisfinales de nummer twee van de andere poule Be Quick Dokkum.

Het spectaculaire duel eindigde in 3-3 waarna strafschoppen volgde. Omdat Silke van der Wal en Thirza Leistra keepster Simone Hofer van Be Quick kansloos lieten en Anneke van der Meulen en Laudi Bouma voor de Dokkumer hadden gemist, bereikte Libertas de Finale. Echter men had buiten de waard gerekend.

In de andere halve finalewedstrijd won Stiens van Sint Annaparochie. Maar de Bildtkers diende een protest in omdat de toernooileiding drie minuten te vroeg het eindsignaal had bepaald. Dit protest werd om onbegrijpelijke redenen ook nog toegekend. Daarop verzocht Be Quick vanzelfsprekend ook om de drie resterende minuten nog te spelen. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Hoewel in alle voetbalreglementen staat dat de scheidsrechter (lees: toernooileiding) het eindsignaal bepaalt, was Libertas nog zo coulant om het voorstel te steunen. Hij had daarbij één voorwaarde, namelijk dat wanneer er niet meer gescoord zou worden er niet opnieuw strafschoppen zouden worden genomen.

Binnen Be Quick en het scheidsrechterskorps waren de meningen verdeeld. De tuchtcommissie, bestaande uit de scheidsrechter die de halve finale wedstrijd had gefloten, oordeelde uiteindelijk dat de drie minuten moesten worden gespeeld en bij gelijke stand wederom strafschoppen moesten worden genomen.

Libertas voelde zich nu ‘genaaid’ en de speelsters weigerden om de drie minuten te spelen. Hoe hard het gelag ook was, coach Symen Abe Hoekstra was ‘grutsk op syn froulju’ en verwees hierbij naar een bordje dat bij hem in de schuur hangt met de tekst ‘Leaver dea as slaaf’. Met andere woorden ‘we laten ons niet piepelen’.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws