Account
Logo
Zoeken
Wildemansrit eindigt met wegdrukken politieauto's: 'Het werd me te veel'
Foto: Jelke Jongsma

Wildemansrit eindigt met wegdrukken politieauto's: 'Het werd me te veel'

di 30 juli 2024, 12.50 regionaal

BUITENPOST - Een 58-jarige man uit Buitenpost wist de politie niet van zich af te schudden toen hij een stopteken kreeg. De man was onder invloed van alcohol in de auto gestapt. De wildemansrit met de politie achter zich aan eindigde in Gerkesklooster.

"Ik kan het niet ontkennen, het is gebeurd en het had niet gemoeten." zo vertelde de man dinsdag aan politierechter Monique Dijkstra. De man was op 13 september 2023 rond 22.00 uur in de auto gestapt terwijl hij teveel had gedronken (620 μgl terwijl 220 de maximale hoeveelheid toegestaan is).

Burenruzie

De man had vanwege een burenruzie regelmatig gedoe met de politie. Hij veroorzaakte regelmatig geluidsoverlast en zijn geluidsinstallatie en radio waren al eens meegenomen. Deze avond nam de politie ook zijn televisie mee.

Stoornis

"Het werd me te veel" was zijn reactie. Hij was daarna in de auto gestapt die even verderop stond. Het liep mede uit de hand omdat hij een manische periode beleefde vanwege zijn bipolaire stoornis, aldus zijn advocaat Paul Logemann. Dankzij andere medicatie is hij tegenwoordig een stuk rustiger, al blijft hij 's avonds wel een paar biertjes drinken.

Tijdens de achtervolging van destijds negeerde de man veel verkeersregels. In een buurtschap waar je 60 km/u mag rijden, reed hij even 120 km/u volgens de agenten die achter hem aan zaten. Ook raakte hij soms bijna van de weg of remde hij heel hard om de politieauto af te schudden.

Politieauto's weggedrukt

De man reed vervolgens naar het ouderlijk huis aan een doodlopende weg. Hij werd daar klemgereden door een politieauto maar hij wist alsnog weg te komen door deze auto 'zachtjes' aan de kant te drukken met zijn auto. Op de brug volgt opnieuw een kleine aanrijding met een onopvallende politieauto.

Nuchter

Op het politiebureau verklaarde de man nog dat hij nuchter was geweest, maar de ademanalyse liet zien dat hij iets te diep in het glaasje had gekeken. Sindsdien zit de man zonder rijbewijs en heeft hij zijn auto geschorst. Hij vertelde de politierechter dat hij niet meer in de auto reed.

Levensgevaar

Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 50 uur en een rijontzegging van 9 maanden. De officier van justitie vond dat de man de politieagenten in gevaar had gebracht door hard te remmen tijdens de achtervolging.

Advocaat Paul Logemann vond dat er geen enkele agent levensgevaar heeft doorstaan. "Dat blijkt niet uit het proces-verbaal. Geen enkele agent noemde de gevaarzetting."

Rechter Monique Dijkstra ging mee met dit argument van zijn raadsman. De Buitenposter werd veroordeeld tot een taakstraf van 30 uur en een rijontzegging van in totaal 5 maanden (waarvan 6 maanden voorwaardelijk).

Taakstraf

Het dronken achter het stuur kruipen (misdrijf) achtte Dijkstra bewezen. Ze vond geen bewijs voor het levensgevaarlijke rijden waarbij mensen in gevaar zijn gebracht. Wel had de man diverse regels overtreden waaronder het negeren van het stopteken, te hard rijden en tweemaal tegen een stilstaand voertuig rijden. Omdat de man financieel krap zit, werd een taakstraf opgelegd in plaats van een boete.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
76.8%
Misschien  
13.5%
Nee  
9.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!