Account
Logo
Zoeken
Pizzakoerier steekt met mes op de Noordkade
© WâldNet

Pizzakoerier steekt met mes op de Noordkade

di 6 augustus 2024, 17.49 regionaal

DRACHTEN - Een uit Syrië afkomstige pizzakoerier voelde zich genoodzaakt een mes te trekken toen hij op de Noordkade in Drachten werd belaagd door twee broers. De twee hadden nog een appeltje met hem te schillen.

Waarover het conflict tussen de twee broers en de pizzakoerier ging, blijft vaag voor de politie. Wel is duidelijk dat het op 10 maart 2024 rond 20.00 uur helemaal misging op de Noordkade. De koerier werd opgewacht door de twee broers.

De chauffeur zou een pizza bezorgen toen plotseling één van de broers naast zijn auto stond en hem tegenhield. Door het raam kreeg hij enkele tikken waarna ook de andere broer ten tonele kwam. Hij deelde een schop uit toen hij het portier opende.

Voor de meervoudige kamer op de rechtbank in Leeuwarden vertelde de verdachte - via een tolk - dat hij juist naar het restaurant wilde lopen. Het mes dat hij uit het dashboard kastje had gepakt, had hij altijd bij zich om pizzadozen open te kunnen snijden, zei hij. Op een zeker moment sprintte hij toch achter de twee broers aan. Hij steekt vervolgens meerdere keren, zo is te zien op camerabeelden.

Steken

Eén van de broers raakte gewond aan zijn arm en de andere broer hield een jas met snijplekken over aan de steekpartij. De verdachte vertelde dinsdag dat hij door de twee werd aangevallen. "Ik had de indruk dat ik in de gaten werd gehouden." De man was eerder veroordeeld tot een taakstraf van 20 uur voor een mishandeling.

Eis: 2 jaar celstraf

Officier van justitie, Gerard Veenstra, eiste een celstraf van 24 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. Ook zou de man via de Reclassering een meldplicht en ambulante begeleiding moeten krijgen. "Dit is niet de manier om conflicten op te lossen" gaf Veenstra aan. De officier zag geen noodweer-situatie. "Het beeld geeft aan dat u er achteraan gaat en de aanval opzoekt"

Ongeloofwaardig

Advocaat Leon Klewer wees de drie rechters op de andere kant van het verhaal. Zijn cliënt werd juist belaagd. De broers hadden verklaard dat ze hadden gezien dat hij een mes en een boksbeugel bij zich had. Klewer vindt het ongeloofwaardig dat je met deze kennis het portier van de auto zou openen. Nadien is het mes of boksbeugel ook niet aangetroffen door de politie. Ook had hij gelijk bekend dat hij gestoken had.

Gezwaaid met mes

Op veel punten vond Klewer dat zijn cliënt vrijgesproken zou moeten worden. Zo was het slachtoffer lichtgewond geraakt waardoor het misdrijf eerder een mishandeling / bedreiging zou zijn dan poging tot doodslag. "Hij heeft gezwaaid met het mes om mensen om afstand te houden. Hij heeft de andere broer niet eens geraakt...." Bovendien was de verdachte zelf al meerdere keren hard geslagen terwijl hij nog in de auto zat.

Uitspraak: 20 augustus om 13.00 uur

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws