Account
Logo
Zoeken
Drachtster bedreigt BOA's tijdens parkeercontrole
Archieffoto 2022

Drachtster bedreigt BOA's tijdens parkeercontrole

do 8 augustus 2024, 13.25 regionaal

LEEUWARDEN - Een 50-jarige man uit Drachten stond donderdag terecht bij politierechter Tom Wolters bij de rechtbank in Leeuwarden voor het bedreigen en beledigen van twee BOA's. Het incident vond vorig jaar plaats op 30 november in Drachten.

De BOA's surveilleerden rond 20.00 uur in het winkelcentrum toen ze werden aangesproken door omstanders over een man die zich agressief gedroeg. Een kwartier later hoorden ze - tijdens een parkeercontrole op de Kaden - een man schreeuwen die voldeed aan het signalement. Hij was dronken en had een blikje bier bij zich. Aanvankelijk was hij nog rustig.

Man wordt agressief

De situatie escaleerde toen de man weigerde mee te lopen naar een rustiger plek op de stoep. Hij bleef op straat staan waardoor een auto moeilijk kon passeren. Hij begon te schreeuwen, rende achter de auto aan en gooide met bier en eten. De BOA's wilden hem kalmeren maar hij reageerde door te roepen: "kankerhoer", "ik steek jullie neer" en "ik schiet jullie dood".

Achterlijk gedrag

Tijdens de zitting verklaarde de man: "Als ik dronken ben, dan kan ik dat hebben gedaan." Hij kwam uit de kroeg en aanvankelijk dacht een pro-Hamas demonstratie te zien. Later bleken deze 'Hamas kleuren' onderdeel te zijn van het kunstproject Licht op Drachten. "Ik schaam me dood voor dit achterlijke gedrag," voegde hij toe.

Celstraf

Hoewel de man geen werk heeft en moet leven van 90 euro per week, zou hij de zaak het liefste afdoen met een boete of celstraf. "Een celstraf is geen straf, als ik twee weken moet zitten dan drink ik ook niet." Hij worstelt al 20 jaar met een alcoholverslaving. Eerder had hij overigens ook laten weten dat die ene nacht in de politiecel na zijn aanhouding, hem totaal niet was bevallen.

De officier van justitie eiste een taakstraf van 30 uur en een schadevergoeding van 400 euro voor één van de BOA's. "Dit is gewoon bloed irritant om op deze manier te worden bejegend," aldus de officier.

Taakstraf

Politierechter Wolters veroordeelde de man tot een taakstraf van 30 uur en verlaagde het smartengeld naar 300 euro. "Het aantal malen gebrek aan respect voor BOA's en agenten neemt steeds meer toe en dat is super irritant als je je werk doet," zei de rechter.

(niet) streng

De verdachte gaf aan dat hij de opgelegde taakstraf van 30 uur best laag vond. Dat vond hij ook van andere strafzaken die hij regelmatig op WâldNet voorbij zag komen. Rechter Wolters wees hem erop dat de straffen in Nederland juist streng zijn in vergelijking met de meeste andere Europese landen met uitzondering van Engeland en Polen.

 

Poll: Zijn straffen in Nederland over het algemeen te hoog of te laag?

Te hoog  
8.7%
Precies goed  
7.9%
Te laag  
83.4%
621 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
76.8%
Misschien  
13.5%
Nee  
9.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!