Account
Logo
Zoeken
Boer (53) met liefdesverdriet werkt minnaar thuis tegen de vlakte

Boer (53) met liefdesverdriet werkt minnaar thuis tegen de vlakte

do 8 augustus 2024, 14.35 regionaal

TYTSJERK - "Ieder mens heeft een breekpunt, en wat ik zag, brak mij," zo omschreef een 53-jarige melkveehouder uit Reduzum het moment waarop hij een man uit Tytsjerk tegen de vlakte werkte. Zijn vrouw was die avond bij hem.

De man zat midden in een gebroken huwelijk en vertrouwde zijn vrouw niet meer. Daarom had hij een tracker in de kofferbak geplaatst. Het zendertje leidde hem die zaterdag 11 november 2023 naar Tytsjerk.

Klap in het gezicht

Het slachtoffer deed nietsvermoedend de deur open. Hij had dat die avond al vaker gedaan vanwege Sint Maarten. De buitenlamp stond uit zodat de lantaarns mooier schenen. Toen om 20.15 uur de deurbel opnieuw ging, kreeg hij een klap in zijn gezicht nadat hij de deur had geopend. Het slachtoffer viel op de grond en kreeg meerdere schoppen te verwerken.

Aan het lijntje

Politierechter Tom Wolters wilde donderdag weten waarom de man naar Tytsjerk was gereden. De verdachte verklaarde dat hij en zijn vrouw afstand van elkaar hadden genomen om later te kijken of ze verder konden gaan. De man twijfelde echter of ze loog over een relatie. "Ik wilde zeker weten of ik aan het lijntje werd gehouden of niet. Dat bleek wel zo te zijn..."

Emotie

"Het gebeurde in een moment van emotie," zo omschreef de verdachte de mishandeling. Hij ontkende de vuistslag en zei dat hij alleen op de benen van het slachtoffer op de grond had geschopt. Na de mishandeling had de verdachte onder andere de moeder van zijn vrouw gebeld met de mededeling dat hij de nieuwe vriend in elkaar had geslagen.

Trots

"Ik maak zelden mee dat iemand een ander in elkaar slaat en daarna vol trots anderen gaat bellen," zei rechter Wolters. Het slachtoffer raakte gewond en kon twee maanden niet werken vanwege gebroken / gekneusde ribben. In zijn slachtofferverklaring liet hij weten dat hij zich niet meer veilig voelt, terwijl hij anders nooit een deur op slot had. "En de dader heeft tot op de dag van vandaag geen greintje spijt of berouw getoond."

In de boeien

De verdachte vond het vooral erg dat hij door agenten in de boeien werd geslagen. "Ik vind het wel raar dat het met zoveel geweld moest en dat ik een nacht in de cel moest verblijven. Dat heeft mij ook emotionele schade opgeleverd."

Zichzelf

De officier van justitie vroeg zich af waarom de man de mishandeling had gepleegd. "Het slachtoffer kreeg geen enkele kans om zich te verdedigen." Ze merkte op dat de relatie was verbroken omdat hij vreemd was gegaan. Ze rekende het hem aan dat hij totaal niet begaan was met het slachtoffer en meer over zichzelf inzat. Ze eiste een taakstraf van 140 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Laten meeslepen

Advocaat Leon Klewer vond dat de vuistslag niet bewezen kon worden omdat er geen letsel was. "Mijn cliënt wilde de relatie redden en ging over de schreef. Hij heeft zichzelf laten meeslepen omdat het rauw op zijn dak kwam."

Zelf getriggerd

Rechter Wolters geloofde dat de aanleiding van de mishandeling liefdesverdriet was en het feit dat er een nieuwe man in het spel was. "Maar u heeft zichzelf getriggerd door actief te zoeken waar uw vrouw zou zijn en u heeft volkomen verkeerd gereageerd."

Thuis opgezocht

De mishandeling staat voor Wolters vast, maar er is te weinig bewijs voor een vuistslag. Het letsel aan het lichaam liet duidelijk zien dat er getrapt moet zijn. "Dit had net zo goed anders kunnen aflopen en de kans op zwaar lichamelijk letsel was hoog." Ook het feit dat het slachtoffer thuis werd opgezocht en dat de verdachte zelf niet door had wat hij de ander aandeed, werkten straf verzwarend.

Uitspraak

De man kreeg een taakstraf van 120 uur waarvan de helft voorwaardelijk. Het voorwaardelijke deel werd opgelegd omdat hij nog in de scheiding zit en er nog momenten van emotie kunnen komen. Als hij opnieuw de fout ingaat, dan wacht hem dat deel van de taakstraf.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
76.8%
Misschien  
13.5%
Nee  
9.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!