Account
Logo
Zoeken
Man (26) zit al 479 dagen vast voor verkrachting in keet

Man (26) zit al 479 dagen vast voor verkrachting in keet

di 13 augustus 2024, 14.58 regionaal

OPEINDE - Een 26-jarige man uit Ureterp zit al sinds april 2023 vast op verdenking van de verkrachting van een volwassen vrouw in een keet in Opeinde. Het Openbaar Ministerie eist twee jaar celstraf + tbs tegen de verdachte met een licht verstandelijke beperking.

"Ik weet er helemaal niets meer vanaf" zo vertelde de man meermalen voor de meervoudige kamer op de rechtbank in Leeuwarden.

Gezellige avond

De verkrachting zou op zondag 23 april 2023 rond 6.30 uur in de garage van zijn vader plaatsgevonden hebben. Daar stond een bar en er was aanvankelijk sprake van een gezellige avond. De vader ging rond 5 uur naar bed en een vriend en vriendin vertrokken rond 6 uur. De verdachte bleef alleen achter met de vrouw omdat hij nog even met haar wilde praten.

'Dat gaat niet gebeuren'

De man had een paar maanden eerder ook al eens gevraagd of ze seks met hem wilde. Dat wilde ze niet. Ook die bewuste nacht zou het nog ter sprake zijn gekomen dat hij maagd was en nog nooit seks had gehad. De verdachte wist van niets: "Ik kan me dat niet herinneren en zoiets zou ik ook niet in de openheid (met veel mensen erbij, red) zeggen...."

De vriend die hem alleen liet voor een privé gesprek met het slachtoffer had hem nog gewaarschuwd: "Dat is goed als je maar niets doet….."

Toch...

Het liep volledig uit de hand toen de verdachte alleen was met de vrouw. Hij vroeg opnieuw om sex en hij werd boos nadat ze zei dat weigerde. Hij sloeg haar, greep haar bij de keel, trok haar oorbellen af en haar broek uit. Hij werkte haar naar de grond. Hij vingerde, befte en penetreerde het weerloze slachtoffer.

Ontsnapt

"Hij hield niet op maar ging gewoon door" zo zei de vrouw. Ze had nog tevergeefs geschreeuwd. De man stopte toen haar telefoon op de bar begon te rinkelen. Een vriendin belde haar bezorgd op. Op dat moment kreeg de vrouw de kans om te vluchten. Enkele minuten later troffen de twee vrienden haar zonder broek en in tranen aan op straat.

Weten

De verdachte had daarna zelf 112 gebeld en zei: "Ik heb per ongeluk aan een meerderjarig meisje gezeten...." Op deze dinsdag kon hij dat gesprek niet meer herinneren. Rechter Tom Wolters hield hem voor: "Je kunt iets niet meer weten, maar je kunt ook iets niet willen weten..."

Bewijs

Uit forensisch onderzoek kwam naar voren dat er op de penis van de verdachte hoogstwaarschijnlijk dna zat van het slachtoffer. De vader verklaarde aan de politie dat zijn zoon tegen hem had gezegd: "Ze wilde niet maar ik heb het gedaan....." De agenten die ter plaatse kwamen, troffen een hevig geëmotioneerd slachtoffer aan. Ze was gewond aan haar neus en oorlellen.

Niets meer weten

De combinatie van alcohol en cannabis zou mogelijk de oorzaak zijn dat hij niets meer weet, zo dacht de verdachte. Op de ademanalyse scoorde hij 125 µg/ wat overeenkomt met enkele biertjes. In zijn beleving had hij veel meer gedronken.

Impact

"De beelden blijven maar door mijn hoofd spoken" zo gaf het slachtoffer in een verklaring aan. De gezellige avond in het kroegje kwam tot een 'verschrikkelijk einde'. "Toen het gebeurde kon ik niets, mijn lichaam verstijfde helemaal. Ik voel me zwak en machteloos." Het heeft nog altijd een grote impact op haar leven.

Geen airco in cel

De verdachte had meer oog voor zichzelf. Zo klaagde hij bij de rechtbank over de zorg die hij krijgt tijdens zijn detentie. Ook kan hij de laatste dagen niet goed slapen. "Ik heb geen airco op de cel en het is wel 40 graden, gevoelstemperatuur, op de kamer... Dus..."

Advies

De Reclassering adviseerde een TBS met voorwaarden en een klinische behandeling. De man heeft een licht verstandelijke beperking en kampt met seksuele frustratie. Hij woonde ten tijde van het misdrijf in een 'begeleid wonen' van Alliade.

Eis

Officier van justitie, Gerard Veenstra, vond het erg gek dat de verdachte zich niets meer kan herinneren. "Het is vervelend dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor wat er gebeurd is." Veenstra eiste een celstraf van 2 jaar en een TBS met voorwaarden.

Raadsman Leon Klewer wees de rechtbank erop dat zijn cliënt veel gedronken had (15-20 flesjes) en joints had gerookt. Daardoor zou hij een stukje van de film missen. Omdat er geen letsel op de keel was aangetroffen, verzocht hij vrijspraak voor de keelgreep. Hij verzocht om een deels voorwaardelijke celstraf op te leggen met bijzondere voorwaarden (behandeling en toezicht Reclassering). Zijn cliënt is een 'first offender' en TBS zou als allerlaatste redmiddel moeten worden gezien.

Uitspraak: 27 augustus om 13.00 uur

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
74.8%
Misschien  
14.8%
Nee  
10.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!