Account
Logo
Zoeken
Dronken automonteur (28) komt vast te zitten in berm: 'Domme fout'
© WâldNet

Dronken automonteur (28) komt vast te zitten in berm: 'Domme fout'

vr 16 augustus 2024, 13.35 regionaal

LEEUWARDEN - Een 28-jarige automonteur uit Gytsjerk maakte een hele domme fout toen hij na de Formule 1 besloot om achter het stuur te kruipen. Sinds die bewuste dag op 26 november 2023 zit hij al zonder rijbewijs omdat hij het CBR hem het roze pasje nog niet teruggegeven heeft.

Met vrienden had de man die zondag Formule 1 gekeken en daarbij bier en rum cola gedronken. Ook bij het snackbar bezoek daarna werd er nog gedronken. Op het politiebureau gaf de ademanalyse een resultaat van 890 μg/l wat overeenkomt met ruim 13 genuttigde biertjes.

Muurvast

Omdat zijn moeder in het ziekenhuis lag, besloot hij in een moment van emotie om naar Leeuwarden te gaan rijden. Hij kwam al snel tot de conclusie dat dit geen verstandig idee was en besloot zijn auto te keren. Door zijn geblindeerde achterruiten zag hij de inham niet goed en kwam hij muurvast te zitten in de berm.

Politie werd gebeld

De verdachte zou langs de weg in Gytsjerk wel een uur lang hebben vastgestaan. Daarom werd op een zeker moment de politie ingelicht die een kijkje kwam nemen. "Ik heb een domme fout gemaakt" zuchtte hij meteen al toen de politie arriveerde.

De blaastest van de agenten leverde een G/F op. Dit duidt op het gebruik van heel veel alcohol. De ademanalyse op het politiebureau leverde 890 μg/l terwijl maximaal 220 μg/l is toegestaan.

Rijbewijs lange tijd kwijt

Inmiddels is de automonteur al acht maanden zijn rijbewijs kwijt vanwege het traject bij het CBR. En dat is erg vervelend omdat hij het rijbewijs hard nodig heeft voor zijn werk.

Er is door het CBR een onderzoek ingesteld of hij wel geschikt is om het roze pasje te mogen hebben. In het najaar wordt hij gecontroleerd op alcoholgebruik en als hij dan een jaar lang 'clean' blijkt te zijn geweest, dan krijgt hij zijn rijbewijs terug.

Voorwaardelijke rijontzegging

Omdat de man via het CBR traject al flink gestraft is, hield politierechter Maring hier rekening mee: een geldboete van 1200 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 9 maanden met een proeftijd van 3 jaar. Mocht de verdachte opnieuw in de fout gaan, dan is hij zeker 9 maanden zijn rijbewijs 'kwijt'.

"Ook al stond u daar stil, u was wel bestuurder van het voertuig..." aldus Maring. De straf was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
76.8%
Misschien  
13.5%
Nee  
9.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!