Account
Logo
Zoeken
Holwerter (27) vrijuit na uit de hand gelopen burenruzie

Holwerter (27) vrijuit na uit de hand gelopen burenruzie

Jan Jelle Klomp ma 19 augustus 2024, 15.07 regionaal

HOLWERT - Een 27-jarige man uit Holwert zou een 75-jarige buurman een blauw oog hebben geslagen. De buurman wilde dat een vijfjarig buurmeisje stopte met stoepkrijten voor zijn huis. De 27-jarige man moest zich maandag verantwoorden bij de politierechter.

Uit het politiedossier merkte rechter S.T. Kooistra op dat de verdachte Friestalig was waarna hij in het Fries verder gin. "Wat is der no krekt bard?" De verdachte: "Meneer wie it net iens mei wat der barde op de dyk. Hy begûn in bytsje op te spatten."

Worsteling

"Hy kaam nei my ta omdat ik sei, lit de bern buortsje en gean nei binnen." De verdachte was even daarvoor nog aan het autopoetsen op het erf van zijn moeder. Hij hoorde dat de buurman 'moeilijk' deed. "Yn in skeinbeweging ha wy oan it wraksjelen west. Hy woe my oan de kant triuwe en ik ha him tsjin de muorre set."

Letsel

De buurman zat de volgende dag thuis met een blauw oog. In het ziekenhuis werd duidelijk dat hij een gebroken jukbeen en oogkas had opgelopen. "Hoe kaam buorman oan it letsel?" wilde Kooistra weten. "Ik ha him net slein" beweerde de Holwerter.

Metalen staaf

Bij de politie had de buurman toegegeven dat hij het kleine meisje niet zo aardig had benaderd. Hij deed echter wel aangifte omdat hij in zijn beleving met een metalen staaf was geslagen. Het letsel aan zijn gezicht werd pas de volgende dag opgemerkt.

Vergeten

De man uit Holwert vermoedt dat de man later misschien is gevallen met de fiets of anders. Mede ook omdat de buurman dementie heeft. Enkele weken na het incident zou hij alles alweer zijn vergeten en groetten ze elkaar alweer.

Te bek set

De familie van het slachtoffer was er zeker van en eiste een schadevergoeding van 4000 euro. "Hy hat in set te bek hân" zo werd er tijdens de zitting gemeld. Het incident heeft er mogelijk tot geleid dat de man vervroegd moest worden opgenomen.

Undúdlikens

Officier van justitie Riemke van der Zee constateerde dat er te weinig bewijs was. "Der is in soad ûndúdlik en wy wienen der allegear net by." Ook was het politieonderzoek pas veel later opgestart en werd de metalen staaf waarmee geslagen zou zijn, nooit gevonden. "Der sit nochal wat ljocht tusken de ferklearringen..."

Iepen eintsjes

"It letsel stiet fêst mar de oarsaak net." aldus de officier. Geen enkele getuige heeft gezien dat er is geslagen en de wijkagent kwam pas de volgende dag langs. Ook de dementie van de buurman speelt mee omdat hij niet precies meer wist wat er was gebeurd. Zo zei hij dat hij tegen de bus werd geduwd terwijl deze er niet stond. "Ik kin net fêststelle dat it letsel troch de fertochte kaam is. Der binne te folle iepen eintsjes...."

Geloofwaardigheid

Raadsman Herman Postma was blij met het requisitoir waarmee het gras voor zijn voeten werd weggemaaid. Hij vond een vrijspraak ook de enige goede uitkomst. Hij zette een duidelijke kanttekening bij de geloofwaardigheid van de verklaring van de buurman vanwege zijn Alzheimer diagnose.

Vrijspraak

"Der is te folle romte foar twivel." zo zag rechter Kooistra ook in. Er staat alleen vast dat de buurman letsel had gelopen. "De fraach is, komt dat troch jo? Dat is net fêst te stellen. Ik kin it letsel fan it slachtoffer net ferklearje...." De man uit Holwert werd vrijgesproken.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws