Account
Logo
Zoeken
Geen straf voor veroorzaken aanrijding met motor
Foto: Jelke Jongsma

Geen straf voor veroorzaken aanrijding met motor

ma 2 september 2024, 16.00 regionaal

LEEUWARDEN - Een 50-jarige man die begin augustus 2021 betrokken was bij een aanrijding met een motor is veroordeeld voor rijden onder invloed, het rijden zonder geldig rijbewijs en het onvoldoende rechts houden. De politierechter verklaarde de man uit Leeuwarden schuldig, maar legde verder geen straf op.

Ouderdom van de zaak

Dat de Leeuwarder geen straf kreeg – een zogeheten 'schuldigverklaring zonder straf'- had alles te maken met de ouderdom van de zaak en het feit dat de man in de tussentijd voor de rechter is geweest en tot twee keer toe een gevangenisstraf heeft gekregen. De rechter moet dan beoordelen of de nieuwe zaak nog van invloed zou zijn geweest op de hoogte van de (gevangenis-) straf.

Onvoldoende aan de rechterkant gereden

De rechter oordeelde dat dat niet het geval zou zijn. De man had op 3 augustus 2021 op de Wâlddyk bij Westergeast met zijn auto een motor aangereden. Volgens het slachtoffer en een tweede motorrijder had de Leeuwarder onvoldoende aan de rechterkant van de weg gereden. Dat bestreed de man, maar de rechter hechtte meer waarde aan de verklaringen van de motorrijders.

Speekseltest

In 2015 was het rijbewijs van de Leeuwarder ongeldig verklaard, omdat hij niet had deelgenomen aan de EMA-cursus. Hij had in de tussentijd een brief gekregen dat hij een nieuw rijbewijs aan kon vragen, maar dat had hij nog niet gedaan. Ook bleek uit de speekseltest dat hij speed had gebruikt.

Geen bewijzen

Dat hij positief testte kwam doordat hij medicatie gebruikt voor zijn ADHD, betoogde de Leeuwarder. Omdat de man geen bewijzen kon overleggen oordeelde de rechter dat het rijden onder invloed ook kon worden bewezen.

Lichte verwondingen

De officier van justitie eiste voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs een rijontzegging van een jaar. Het onvoldoende rechts houden kon wat de officier betrof worden afgedaan met een schuldigverklaring zonder straf. De rechter oordeelde dat de Leeuwarder geen straf meer verdiende. De motorrijder had lichte verwondingen aan een been opgelopen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
76.8%
Misschien  
13.5%
Nee  
9.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!