Account
Logo
Zoeken
1000 euro boete voor automobilist voor 'tragisch ongeval' bij Mitselwier

1000 euro boete voor automobilist voor 'tragisch ongeval' bij Mitselwier

ma 9 september 2024, 12.45 regionaal

LEEUWARDEN - Een 34-jarige man is maandag door de kantonrechter veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro voor het veroorzaken van een aanrijding met een fietser met dodelijke afloop.

Met fiets en al geschept

Het ongeval vond plaats op 14 juni vorig jaar, 's middags iets voor 3 uur, op de kruising van de Roptawei met de Ropsterwei bij Mitselwier. De verdachte, op weg van zijn werk naar huis, had met zijn auto het latere slachtoffer van achteren aangereden. De man, een 85-jarige inwoner van de gemeente Noardeast-Fryslân, werd met fiets en al geschept.

"Een tragisch ongeval"

Omstanders hebben geprobeerd het slachtoffer te reanimeren. Dat was tevergeefs, de man overleed ter plekke. Op de zitting verklaarde de verdachte uit Sint Annaparochie, hij was destijds nog woonachtig in Eanjum, dat hij de fietser nooit heeft gezien. "Een tragisch ongeval", aldus de officier van justitie.

Niet te hard gereden

De zaak was voorgelegd aan de kantonrechter, en niet aan de politierechter of drie rechters van de meervoudige kamer, omdat de verdachte niet werd verweten dat hij roekeloos of zeer onvoorzichtig heeft gereden. Uit onderzoek van de politie bleek dat de man niet te hard heeft gereden, ook was er geen alcohol in het spel.

Last van de warmte

Er was wel sprake van een verkeersfout. De man had bij de politie verklaard dat hij veel last had van de warmte, de auto had geen airco, en hij was moe. "Dat heeft mogelijk geleid tot concentratieverlies", opperde advocate Brenda van Lee. De verdachte kreeg na het ongeval last van herbelevingen en heeft hulp gezocht bij de GGZ. Hij is niet ongevoelig voor de gevolgen voor de nabestaanden, zei Van Lee. "Hij vindt het heel erg voor de familie".

Geen strafblad en schuldbewust

De verdachte had zelf al tijdens de zitting meermaals gezegd dat hij openstaat voor contact met de nabestaanden. Overeenkomstig de eis veroordeelde de rechter hem tot een boete van 1000 euro.

De rechter hield er rekening mee dat de man geen strafblad had en dat hij zich schuldbewust heeft getoond. Maar ook de gevolgen voor de nabestaanden wogen mee bij het bepalen van de hoogte van straf. "Hun verlies kan nooit gecompenseerd worden", aldus de rechter.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws