Account
Logo
Zoeken
Opvang vluchtelingen wordt speerpunt van nieuwe coalitie in Noardeast

Opvang vluchtelingen wordt speerpunt van nieuwe coalitie in Noardeast

Auke Iedema vr 13 september 2024, 9.50 regionaal

DOKKUM - Het belangrijkste speerpunt van de nieuwe coalitie in de gemeente Noardeast-Fryslân wordt de opvang van vluchtelingen. Juist op dit onderwerp (AZC Dokkum) klapte de vorige coalitie (Gemeentebelangen, FNP en S!N).

De beoogde coalitie wordt gevormd met de ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen en de FNP. In het verslag van informateur Engbert van Esch staat geschreven:

Gezamenlijk is vastgesteld dat alle vier genoemde partijen van mening zijn dat ze een verantwoordelijkheid hebben om ontheemden op te vangen. Hiervoor willen ze ook de bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen om in vervolggesprekken daaraan invulling te geven. Voorafgaand aan de vervolgbesprekingen zullen ook andere onderwerpen, waarover gewenst is afspraken te maken, worden benoemd.

Informatie

​Na de val van de coalitie van Noardeast-Fryslân ging als eerste verkenner Jornt Ozenga aan de slag. Zijn advies was om een informateur te benoemen een coalitie van ChristenUnie, CDA, Gemeentebelangen Noardeast-Fryslân (GBNF) en FNP te onderzoeken. Informateur Engbert van Esch heeft inmiddels zijn werkzaamheden afgerond.

Vertrouwen

De heer Van Esch is van mening dat er tussen de vier fracties voldoende vertrouwen om coalitiebesprekingen te starten. Zijn advies aan de gemeenteraad is om een informateur te benoemen die met de genoemde fracties inhoudelijke gesprekken start om tot een meerderheidscoalitie te komen.

 

Poll: Wat zou de prioriteit moeten zijn in Noardeast-Fryslân?

Het openen van een AZC om vluchtelingen op te vangen  
15.5%
Het zoeken naar huisvesting voor statushouders  
6.1%
Geen extra opvang of huisvesting voor vluchtelingen en statushouders  
78.4%
342 stemmen - poll is beëindigd

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws

Poll: Treft de gemeente enige blaam?

Ja  
75.3%
Misschien  
14.6%
Nee  
10.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!