Harkema-Opeinde bekert verder na winstpartij tegen ASC

Klaas Dijkstra zo 15 september 2024, 14.27 sportnieuws

HARKEMA - Op eigen veld heeft Harkema-Opeinde zich zaterdagmiddag probleemloos weten te plaatsen voor de knock out-fase van het bekertoernooi. Op voorhand was bekend dat een punt zou volstaan in de als uitwedstrijd te boek staande streekderby tegen ASC.

Met een 1-3 ruststand leek dat punt al voor de helftwisseling veiliggesteld. Toen het elftal van ASC vlak na de rust werd gereduceerd tot een tiental gloorde er een monsterscore. Na de betrekkelijk eenvoudige bekerzeges van de voorbije weken ontbrak het "De Heide" aan de drang om de tegenstander naar een ruime nederlaag te spelen. Het bleef derhalve bij 1-3.

Eigenlijk is het op sportpark De Bosk al direct een spelletje van kat en muis. De bal is continu in het bezit van Harkema-Opeinde. Opgepast moet er vooral worden voor de voorzetten van Tamme de Boer. In de vijfde minuut is het uit zo'n voorzet plotseling levensgevaarlijk als Marco de Haan een hoekschop van De Boer bij de eerste paal net over de kruising kopt. Al te zeer kan het de groengelen niet verontrusten. Langzamerhand worden de duimschroeven aangedraaid.

In 12de minuut verschijnt Hille Postma oog in oog met keeper Van den Bosch na goed storend werk van Geert van der Tuin. Dan nog is de ASC-goalie de situatie de baas. Twintig seconden later is hij dat niet. De aanval loopt door en het leder komt bij Dennis Postma terecht. Vanaf 20 meter beproeft Postma zijn geluk. Strak klettert het speeltuig via de binnenkant van de kruising in de touwen.

Het wachten is na de openingstreffer op de 0-2. Omdat deze niet valt en het Harkema soms wat al te gemakkelijk afgaat, sluipen er her en der wat oneffenheidjes in het spel van de vierdeklasser. In de 26ste minuut krijgt ASC als gevolg hiervan een joekel van een kans om de stand gelijk te trekken. Arend Veenstra mag moederziel alleen oprukken richting de Harkemaster veste. Martin Alma – de laatste weken niet overmatig veel op de proef gesteld – blijft kalm en plukt de bal van Veenstra's schoen.

Zeven minuten later is de 0-2 daar. Hille Postma vangt een hoekschop van Alex van der Tuin op, legt de bal goed en knalt deze beheerst in de verre hoek. De wedstrijd lijkt op dat moment beslist, al verzet ASC zich met hand en tand tegen het naderende onheil. Zowaar met succes. Vlak nadat Hielke van Dijk van dichtbij een voorzet van Tamme de Boer over kopt, krijgen de Stynsgeasters een strafschop toegewezen. Deze wordt feilloos benut door Tamme de Boer, die de bal bijna door het net ramt.

Mocht ASC enige moed putten uit de aansluitingstreffer, dan maar voor heel even vermoedelijk. Direct na de aftrap trekt Harkema ten aanval. Vanaf de achterlijn brengt Roan Alssema de bal voor het doel, waar andermaal Hille Postma de marge weer op twee zet. Het begin van de tweede helft is hoopgevend vanuit Harkema-perspectief. Twan Polder baant zich een weg door de vijandelijke defensie en vindt keeper Van den Bosch op zijn pad.

Als een minuut later ASC-er Tjalling Postma zijn tweede gele kaart krijgt en het veld verlaten moet resteert er nog één vraag: hoever gaat Harkema de score opvoeren? Het antwoord is niet verder. Met name de eindpass bij de Harekieten is slordig. ASC is allang blij dat de tegenstander niet meer al te gretig op zoek gaat naar meer doelpunten, zo ontspant zich een tweede helft die evengoed op papier had kunnen worden afgedaan.

Noemenswaardig is het officiële debuut dat Watse van Houten maakt voor Harkema. In de voetsporen tredend van onder andere heit Anne "Pommy" en oom Marco bewees vuurvreter Watse van Houten uit het juiste hout gesneden te zijn.

Met drie overwinningen uit drie duels kan gesteld worden dat Harkema-Opeinde aan de verwachtingen heeft voldaan. Kanttekening bij de feilloze bekercampagne is dat de tegenstanders niet van het kaliber waren om de fouten van Harkema-kant af te straffen. Die foutjes – dikwijls voortkomend uit gemakzucht - waren er zeker en die zullen in de wedstrijden vanaf nu achterwege moeten blijven. Alvorens de competitie wordt begonnen in Feanwâlden, lijkt aanstaande dinsdag met een oefenwedstrijd tegen Buitenpost 2 een tegenstander te wachten die voor meer weerstand zal zorgen. Na de voorbije weken is Harkema-Opeinde daar ook absoluut aan toe.