LAC Frisia winnaar in 'Dantuma clash'

ma 16 september 2024, 10.00 sportnieuws

DAMWALD - De Dantuma's waren goed vertegenwoordigd in de wedstrijd Broekster Boys- Lac Frisia. Jouke als assistent-trainer en Frits als speler bij Broekster Boys, de jongste telg Juryan als trainer bij Frisia en niet te vergeten een paar handen vol familieleden op de tribune. Juryan kan de komende verjaardagsfeestjes uiteindelijk met een grote grijns op zijn gezicht bezoeken want hij ging er met een verdiende overwinning vandoor.

Frisia begon sterk aan de wedstrijd en wist Broekster Boys in de verdedigende positie te manoeuvreren. Broekster Boys had het verrassend moeilijk en Frisia leek op het middenveld steeds een mannetje meer te hebben. Frisia, met oud BB-spelers Delachance Sabuni en Lucas Peterson in de gelederen liet verzorgd voetbal zien en was in het eerste half uur de bovenliggende partij.

Jan Tijtsma was dat beu en ging er een paar keer stevig in. Het leverde hem in de 17 e minuut een gele kaart op. Het signaal was duidelijk, erop knallen om de koers te doen veranderen maar de Leeuwarders lieten zich niet van de wijs brengen en kwam niet veel later op 0-1. Zuur was het voor Frits Dantuma dat juist hij de bal van richting deed veranderen en een eigen doelpunt op zijn naam kreeg.

Vlak voor rust was het opnieuw een eigen doelpunt, deze keer van Jos Regnerus, die de gasten op een comfortabele voorsprong zetten. Het werd voor rust nog erger toen Stefan Efde de bal prachtig in de kruising schoot en de 0-3 aan liet tekenen. Broekster Boys had in die eerste helft maar een paar mogelijkheden. De beste kans was voor Hedgar Hoekstra die één op één keeper Timmer niet wist te passeren.

Jan Bruin en Jouke Dantuma probeerden in de rust de zaak weer wat op te porren. Het geloof in een beter resultaat zou ongetwijfeld ontstaan als er snel een doelpunt gemaakt zou worden. Broekster Boys startte deze tweede helft dan ook veel beter dan de eerste. De ploeg creëerde enkele goede kansen maar doelman Timmer speelde vandaag misschien wel een van zijn betere wedstrijden en hield het doel op soms miraculeuze wijze steeds maar weer schoon.

In de 64e minuut was het dan eindelijk raak toen Riemer Doornbos van net buiten de 16 meter Timmer wel wist te passeren: 1-3 met nog ruim een half uur te gaan. Milan Smid gooide roet in het eten toen hij in de 77 e minuut de 1- 4 binnentikte en toen was het geloof in een goede afloop wel verdwenen.

In de laatste minuut werd het nog erger voor de thuisploeg want de 1-5 viel ook nog. Daarmee werd Lac Frisia de verdiende winnaar van de dag en kon Juryan Dantuma zijn grote glimlach niet onderdrukken. De terechte felicitaties gingen dan ook naar de jongste Dantuma die misschien wel aan de vooravond staat van wat wel eens een mooi seizoen kan worden.

Voor Broekster boys was het een gevoelige tik want het is lang geleden dat de thuisploeg met deze cijfers van het veld ging. Maar niet getreurd, beide teams gaan door in de beker en Broekster Boys is wakker geschud voor de eerste competitiewedstrijd.

Zaterdag gaat het weer echt om de punten en mag het aantreden in een uitwedstrijd tegen PKC'83 uit Groningen. In de voorgaande 11 onderlinge ontmoetingen werd er altijd gescoord en liggen de verhoudingen redelijk dicht bij elkaar. De wedstrijd aan de Peizerweg heeft een aanvangstijd van 14.30 uur.