Persoonlijke fouten nekken Harkema-Opeinde in Feanwâlden

Klaas Dijkstra zo 22 september 2024, 12.24 sportnieuws

FEANWALDEN - Net als vorig seizoen is Harkema-Opeinde er niet in geslaagd om de competitiestart op te luisteren met een driepunter. Op sportpark De Kemphaan liep "De Heide" tegen een 3-0 nederlaag aan, een tegenvaller na een voorbereiding waarin het er allemaal aardig uitzag.

In tegenstelling tot de bekeropponenten van de voorbije weken strafte SC Veenwouden de slordigheden aan Harkemaster zijde wel af. Met twee doelpunten binnen 23 minuten legden de blauwwitten al in het eerste kwart een stevige basis voor de overwinning.

Vier minuten staan er op de klok als de bal voor de eerste maal in het Harkema-doel ligt. Een miscommunicatie na een ongevaarlijke voorzet verschaft Arjan van der Veen de mogelijkheid om de openingstreffer in het lege doel te frommelen.

De gasten laten zich niet uit het veld slaan en nemen het heft hierna in handen. Waar uit het overschot aan balbezit van de Harekieten niet meer komt dan een door keeper Van der Kooi met de voet gestopt schot van Roan Alssema, is het juist het resoluut verdedigende SC Veenwouden dat vanuit de omschakeling het gevaarlijkste is. In de twaalfde minuut brengt Martin Alma redding als Hessel Nicolai doorbreekt. Elf minuten later is de 2-0 een feit.

Een hoekschop van Sjoerd Gorter wordt van dichtbij binnen geknikt door Meindert Witteveen. Harkema-Opeinde lijkt dan al bezig aan een verloren partij en zal er tot de helftwisseling niet meer in slagen een uitgespeelde kans te creëren. Op slag van rust zorgt Wytse Couperus er met een weergaloze ingreep zelfs voor dat de gastheren niet nog verder uitlopen als Bauke Reitsma vrij voor het doel aanlegt. Het is slechts uitstel van executie.

Vijf minuten na rust wordt de marge alsnog op drie gebracht. Na slordig balverlies op het middenveld kan Hessel Nicolai alleen richting keeper Alma. Nicolai faalt niet en schiet alle Harkemaster hoop op een goed resultaat aan flarden. Rond het uur lijkt de 3-1 aanstaande.

Nadat Wytse Couperus eerst tot tweemaal toe keeper Van der Kooi op zijn pad vindt, is een lichte overtreding op Couperus in het strafschopgebied er de oorzaak van dat Harkema in minuut 63 vanaf elf meter aan mag leggen. Een cadeautje van de arbiter, dat zonder meer, alleen wordt het presentje niet uitgepakt: Kees Schotanus ziet zijn strafschop door keeper Van der Kooi uit de benedenhoek worden getikt. Het is dan allang duidelijk wie deze wedstrijd gaat winnen.

Hoewel Harkema-Opeinde in de absolute slotfase nog zeker een drietal enorme kansen krijgt om de score een draaglijker aanzien te geven, komt de Feanwâldster zege geen moment onder druk te staan. Zoals er nog nooit een ploeg kampioen is geworden na één speelronde, zo is er ook nog nooit een ploeg geweest die al na de eerste wedstrijd aan een rotseizoen bezig was.

Harkema-Opeinde ondervond zaterdagmiddag dat het aan de bak moet als het in klasse 4C een minder penibel seizoen dan het vorige wil draaien. Elke week gaat het weer een hele strijd worden om de punten. Zo ook zeker volgende week, als het eveneens met een ruime verliespartij gestarte VIOD op bezoek komt.