Loon naar werken voor VV Anjum in spektakelstuk

za 5 oktober 2024, 19.02 sportnieuws

EANJUM - Het venijn van de wedstrijd aan het Kalverdijkje te Leeuwarden zat in de staart van de wedstrijd tussen Lions '66 en Anjum. Met nog een kwartier op de klok scoorde Johan Boersma zijn tweede en ook Anjums tweede doelpunt. Maar wat belangrijker was, dit was de bekende aansluitingstreffer. Op het scorebord een tussenstand van 3-2.

Echter de score leek van nul en generlei waarde op het moment dat Ashley Birkenholz twee Anjum verdedigers en keeper Lieuwe van Dijk het bos in stuurde met een schitterende individuele actie. De bal verliet de rechtervoet om de 4-2 te laten aantekenen.

Echter de bal raakte het spoor bijster en rolde via de onderkant van de lat over of op de doellijn het veld weer in. Niemand van de aanwezigen kon met 100% zekerheid zeggen of het wel of geen doelpunt was. Geteld werd dit hoogstandje dus niet. Het scorebord stond inmiddels op 90+2. Het was andermaal Johan Boersma die in de draai de 3-3 liet aantekenen. Een verdiend punt voor de Kolkenfjildbewoners. Twee minuten later, dus diep in de toegevoegde tijd, wist een Lions verdediger een inzet van Sijtse Koree op het allerlaatste moment van de lijn te trappen. Bijna was het "er op en er over"

Historie Lions en Anjum waren onbekenden voor elkaar. De enige twee ontmoetingen in competitieverband werden gespeeld in het seizoen 1973-1974. Waarschijnlijk was er geen van de aanwezigen langs de lijn die deze beide wedstrijden konden navertellen. Anjum trok twee keer aan het langste eind. Zaterdagmiddag een hernieuwde kennismaking op een zonovergoten en "smûk"sportpark de Treffer te Leeuwarden. Het zou een enerverende partij worden waarin Anjum volop de aanval zocht en legio kansen creëerde. Echter in de persoon van sluitpost Luuk Stillebroer hadden de gastheren een betrouwbare goalie.

Aan de andere kant waren daar de levensgevaarlijke voorhoedespelers Denzel Dijkstra en Ashley Birkenholz. Zij bezorgden de Anjum verdedigers Wiebe Wessel Bos, Gerwin Dijkstra, Johan Sipma en Bert Zijlstra handen vol werk. De Anjumers gaven echter geen krimp. Lions opent de score, Anjum komt vlot langszij. Na een eerste waarschuwing van de thuisclub, Lieuwe van Dijk kon redding brengen, was het bij de tweede poging wel raak. Het was Denzel Dijkstra die onberispelijk en dodelijk raak schoot. De withemden gingen op jacht naar de gelijkmaker.

De talrijke Anjumer aanvalsgolven leverden (nog) niet het gewenste resultaat op. Rikus van der Meulen schoot een vrije trap in de muur, Sijtse Koree vond keeper Stillebroer op zijn weg en Douwe Dijkstra schoot naast. Een slippertje in de Lions verdediging zorgde uiteindelijk voor de verdiende gelijkmaker. Johan Boersma pakte het gegeven cadeautje graag uit.

Rendement

Nog voor de rust werd duidelijk dat het rendement bij de gastheren hoger lag dan bij de gasten uit Anjum. Waar Anjum verzuimde in de slotfase van de eerste helft een tweede doelpunt op het scorebord te zetten, daar scoorde sluwe spits Ashley Birkenholz wel. De rust werd aangevangen met een 2-1 tussenstand.

Niet in het slot

De tweede helft was eigenlijk een kopie van de eerste. Anjum op jacht naar de gelijkmaker, maar ook na de pauze "kon de trekker niet over gehaald worden". Zo zocht Gerrit Dijkstra het doel te hoog, wist Johan Boersma al vallend en koppend niet te scoren en ook de inzet van Douwe Dijkstra en Wieger Nutte Visser stierven in schoonheid.. Anjum kreeg na zo'n kwartier spelen het deksel op de neus. Een toegekende vrije trap vloog vanaf 25 meter in de kruising. Lieuwe van Dijk hoorde wel het schot, maar zag het leren monster niet. Denzel Dijkstra was de rake schutter. Met nog een half uur te spelen stond Anjum op een 3-1 achterstand. Onoverbrugbaar?

Een resultaat is mogelijk

De brigade van Tinus Huisma toonde veerkracht en ging niet bij de pakken neerzitten. Integendeel, het gevoel leefde dat er meer in het vat zat. Dit bleek achteraf zeker het geval. De doldwaze slotfase is al eerder beschreven. Dolle vreugde bij de Anjum toen scheidsrechter van der Wolde voor de laatste keer de kogel door de fluit blies. Anjum had zijn resultaat binnen, de thuisclub met een klein katertje achterlatend.

Conclusie

Een verdienstelijk en terecht gelijkspel voor de Kolkenfjildbewoners. Met vier punten uit drie wedstrijden nestelt Anjum zich in de middenmoot van de vierde klas. Voor wat het waard is na drie wedstrijden.

Voordat de minibreak zijn intrede doet speelt Anjum nog twee thuiswedstrijden. Volgende week te beginnen met de derby tegen Dokkum. Met als voorwedstrijd Anjum2-Dokkum 2. (12.00 uur) Een week later komen de manschappen uit Garijp van de gebroeders Blaakmeer op bezoek in Anjum. Beide thuiswedstrijden van Anjum 1 beginnen zoals gebruikelijk om 14.30 uur. Kan Anjum de stijgende lijn doorzetten?