Account
Logo
Zoeken
Achtkarspelen geeft opheldering over Eettuin-kwestie

Achtkarspelen geeft opheldering over Eettuin-kwestie

Auke Iedema di 8 oktober 2024, 16.20 regionaal

BUITENPOST - De gemeente Achtkarspelen heeft schriftelijk gereageerd op kritische vragen van raadsleden over de juridische aspecten van de Eettuin-kwestie. In een vragenhalfuur op 3 oktober 2024 stelden GroenLinks, PvdA en ChristenUnie vragen over de gang van zaken rond het omstreden restaurant bij De Kruidhof.

Centrale punten uit de beantwoording:

  1. Omzetting rechtsvorm: De gemeente ziet de verandering van VOF naar eenmanszaak als een wijziging van rechtsvorm, niet als ontbinding van de onderneming. Hierdoor gingen bestaande overeenkomsten automatisch over naar de nieuwe onderneming.
  2. VOG's (Verklaringen Omtrent Gedrag): De gemeente erkent dat er herhaaldelijk om VOG's van het personeel is gevraagd vanaf half mei. Het niet nakomen hiervan was onderdeel van de formele ingebrekestelling op 8 augustus.
  3. Bibob-procedure: De gemeente benadrukt dat een negatief advies voor een uitgebreide Bibob-procedure (bevordering integriteitsbeoordelingen) niet automatisch betekent dat er geen VOG's verstrekt kunnen worden, omdat beide procedures een andere beoordelingsscope hebben.
  4. Contractontbinding: De gemeente zag op basis van de beschikbare informatie geen directe grond voor ontbinding van het contract, ondanks zorgen die er waren.

De gemeente erkent dat er signalen waren over problemen bij de Eettuin, maar stelt dat er juridisch gezien beperkte mogelijkheden waren om eerder in te grijpen.

Eerder maakte WâldNet al bekend dat de gemeente en de horeca-ondernemer(s) meerdere overleggen hebben gehad. Uit deze verslagen blijkt dat de gemeente vanaf het begin op de hoogte was van het feit dat bijvoorbeeld medewerkers niet betaald werden.

Klik hier voor de vragen en antwoorden

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws